Γιατί το ποτήρι έχει σημασία στην απόλαυση του κρασιού;

Ποτήρια κρασίΕίναι γνωστό ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά σχέδια ποτηριών στην αγορά, αλλά αυτό το οποίο τα καλύτερα ποτήρια έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό, είναι ότι στενεύουν στο χείλος. Αυτό επιτρέπει στα αρώματα του κρασιού να συγκεντρώνονται μέσα στο ποτήρι και να γίνονται περισσότερο αντιληπτά.

Χαρακτηριστικά Ποτηριών

Τα κύρια χαρακτηριστικά τους όμως πρέπει να είναι το κοίλο της εσωτερικής βάσης, που βοηθά την περιστροφή του κρασιού ώστε να απελευθερώνονται τα αρώματά τους και τα τοιχώματά του με κλίση προς τα μέσα, που αιχμαλωτίζουν αυτά τα αρώματα στο επάνω μέρος του ποτηριού.

Τα ποτήρια πρέπει να είναι κολονάτα (είναι το σημείο που τα κρατάμε για να μην επηρεάζεται η θερμοκρασία τους), χωρίς σχέδια και να έχουν σχήμα της μορφής του γράμματος U.

Προκειμένου να απολαύσουμε το κρασί, τα ποτήρια πρέπει να είναι τελείως καθαρά πριν τη χρήση τους γιατί ακαθαρσίες, σκόνη, δακτυλικά αποτυπώματα ή υπολείμματα απορρυπαντικών μπορεί να το βλάψουν.

Δοκιμάζοντας τα κρασιά

Τα ερυθρά κρασιά σερβίρονται σε ποτήρια μεγαλύτερου μεγέθους, συνήθως τύπου τουλίπας που επιτρέπουν στο κρασί όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά του ενώ οι τανίνες γίνονται πιο ήπιες κατά την απόλαυσή τους. Ο αέρας έρχεται σε επαφή με μεγαλύτερη επιφάνεια του κρασιού και βοηθάει στην ανάδειξη των αρωμάτων.

Δοκιμάζοντας ένα κρασί της νέας συλλογής Castro Clauss Syrah, με ένα ποτήρι μεγάλου μεγέθους, τύπου τουλίπας, αναδύονται αρώματα μαύρων φρούτων, βιολέτας και βατόμουρου ενώ η αιθανόλη συμπαρασύρει τις πτητικές αρωματικές ενώσεις του κρασιού καθώς εξατμίζεται και τις φέρνει στη μύτη μας. Στο στόμα μας, τα αρώματα θα πάρουν δομή με βελούδινες τανίνες, πλήρως ισορροπημένες, με επίγευση που διαρκεί πολύ ώρα.

Ποτήρια για γλυκό κρασίΤα λευκά και ροζέ κρασιά, χρειάζονται πιο στενά και μικρότερου μεγέθους ποτήρια έτσι ώστε τα φρέσκα, φρουτώδη χαρακτηριστικά τους, να συγκεντρώνονται και να κατευθύνονται προς το άνοιγμα του ποτηριού για να διατηρούν τόσο τη θερμοκρασία τους όσο και τη συγκέντρωση των αρωμάτων τους. Δοκιμάζοντας αυτή τη φορά ένα άλλο κρασί της νέας συλλογής Castro Clauss Μελισσέα, με ένα μικρότερου μεγέθους ποτήρι, αναδεικνύονται αρώματα φλούδας περγαμόντου, εσπεριδοειδών, ώριμων φρούτων και βερίκοκου ενώ στο στόμα δημιουργείται μια αίσθηση γλύκας με δροσερή οξύτητα.

Τα γλυκά κρασιά, όπως μια Μαυροδάφνη Reserve του 1999 ή μια Μαυροδάφνη Grand Reserve του 1979, σερβίρονται σε μικρά ποτήρια ώστε να δίνεται έμφαση στα φρουτώδη χαρακτηριστικά τους και όχι στο αλκοόλ.

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο