161 Χρόνια Οίνο-Ποιεί

«Πρώτος στόχος του οινοποιείου είναι η συνέχιση αυτού του ωραίου ξεκινήματος του 1861. Και αυτό για να γίνει πρέπει να έχουμε ψηλά τους ανθρώπους μας (5η γενιά), να πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα προϊόντων και να είμαστε η οικογένεια της Achaia Clauss και στα δύσκολα, όπως τώρα με την πανδημία, αλλά και στα ωραία που έχουμε απολαύσει και θα απολαύσουμε στο μέλλον.»

Συμπληρώνοντας πλέον 160 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, και έχοντας επιβιώσει μέσα σε αυτά από πολέμους, οικονομικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές, η Achaia Clauss, υπό τον Πρόεδρό της Νίκο Καραπάνο, κοιτάζει μπροστά, έχοντας κληροδοτήσει το μυστικό της μακροβιότητας από τον ιδρυτή της, Gustav Clauss. Η φιλοσοφία του οινοποιείου συμπυκνώνεται στην φράση: «σήμερον εμού, αύριο ετέρου, ουδέποτε τινός».

Η Achaia Clauss ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα.

Το γλυκό κόκκινο κρασί που πρωτοπαρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, στον αμπελώνα του, ονομάστηκε «Μαυροδάφνη», προς τιμήν της Δάφνης, μιας κοπέλας με όμορφα μαύρα μάτια και μαλλιά, που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, κατόπιν της επισκέψεως της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα ονόμασε το Κελλάρι «Αυτοκρατορικό» (Imperial Cellar).

Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα θα αντικρίσει μια ολόκληρη πολιτεία που κάποτε έσφυζε από ζωή. Οι οικογένειες των εργατών εξάλλου έμεναν μόνιμα στον χώρο. Γι’ αυτό και υπάρχουν δύο εκκλησίες, ενώ λειτουργούσε και Δημοτικό Σχολείο. Χώροι που παραμένουν σε γενικές γραμμές αναλλοίωτοι παρά το πέρασμα του χρόνου, χώροι που αγκαλιάζει ο αμπελώνας, εκεί απ’ όπου ξεκινά το ταξίδι του κρασιού.

Το αποκορύφωμα έφτασε το 1955 όταν την επιχείρηση ανέλαβε ο Ντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος εφοδίασε με νέα μηχανήματα το οινοποιείο ενώ φρόντισε και για την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων.

Το 1960 αρχίζει η δεκαετία της μεγάλης αποδοχής που συνεχίστηκε και τις επόμενες δεκαετίες. Τα εμφιαλωμένα κρασιά Demestica, Santa Helena, Castel Danielis καθίστανται περιζήτητα και αναγνωρισμένα, με πάρα πολλές βραβεύσεις.

Χρονιά – σταθμός είναι το 2017, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του πρότυπου μικροοινοποείου όπου χωρίς χρήση ηλεκτρικής ενέργειας καθόλη την διαδικασία καλλιέργειας, τρύγου, οινοποίησης και εμφιάλωσης, παράγεται η σειρά Castro Clauss. «Δεν χρησιμοποιούμε μηχανήματα. Όλα γίνονται στο χέρι. Αφού παλαιώσουμε σε δρύινο βαρέλι, μετά εμφιαλώνουμε με βαρύτητα, χωρίς σταθεροποίηση κ.λπ.», αναφέρει ο κ. Καραπάνος. Οίνοι που γεννήθηκαν με γνώμονα την αποτύπωση του μικροκλίματος και της δυναμικής των ποικιλιών και πειραματικά οινοποιούνται. Την ίδια χρονιά ιδρύεται το Wine Club μόνο για μέλη και Οινόφιλους της Achaia Clauss.

Επενδύσεις σήμερα πραγματοποιούνται συνεχώς στους αμπελώνες, που είναι η ψυχή και η καρδιά του οινοποιείου. Δρομολογείται η δημιουργία νέων ιδιόκτητων αμπελώνων στα ορεινά τμήματα του Ερυμάνθου κάτι που ξεκίνησε το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Σημαντικά κεφάλαια απορροφά επίσης η έρευνα και ποιοτική ανάπτυξη των ποικιλιών, ειδικά των γηγενών καθώς και η μελέτη της συμπεριφοράς υπεραιωνόβιων σοδειών  που διαθέτει το Οινοποιείο (παλαιωμένης Μαυροδάφνης από το 1873 και μετά), ενώ ειδικά κεφάλαια χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών συντήρησης, φύλαξης και ανάδειξης του ιστορικού αρχείου του οινοποιείου.

Επιπλέον, με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων συνεχούς οινοποίησης, η Achaia Clauss ξεκίνησε την ψηφιοποίηση του αρχειακού της πλούτου (σε πρώτη φάση σε συνεργασία με την Εταιρία Αχαϊκών Σπουδών), με στόχο την οργάνωση και ψηφιοποίηση του υλικού έτσι ώστε να ταξινομηθεί και να αρχειοθετηθεί για τις επόμενες γενιές.

Στην συνέντευξη του Νίκου Καραπάνου στο mononews.gr και στο newmoney.gr αναφέρεται:

«Ο κ. Καραπάνος θεωρείται παιδί της Achaia Clauss. “Εδώ το 1977 κόλλησα τα πρώτα μου ένσημα, φοιτητής χημικός τότε, ως ανειδίκευτος εργάτης”, λέει. Ο ίδιος θα ακολουθήσει και σπουδές Οινολογίας, εξελισσόμενος παράλληλα μέσα στην ιστορική οινοβιομηχανία. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος θα φύγει απ’ την οικογενειακή επιχείρηση (μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Achaia Clauss είχε περάσει στην οικογένεια του σταφιδέμπορου Βλάση Αντωνόπουλου) για να δημιουργήσει τους γνωστούς Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου. Μερικά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Νίκος Καραπάνος θα φύγει για να φτιάξει τη δική του εταιρεία που θα ασχοληθεί με την οινοποίηση. Το όνομά της, Κυμοθόη. Αυτή τελικά θα αποτελέσει το σωσίβιο για την ιστορική οινοποιία όταν στα μέσα του ’90 και υπό την απειλή του λουκέτου ο κ. Καραπάνος, 40 ετών τότε, θα προτείνει να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για την ιστορική Achaia Clauss.

Ήμουν τρελός και είχα πάθος. Εάν μου έλεγε κανείς τώρα να ξανακάνω κάτι τέτοιο, δεν ξέρω εάν θα το επαναλάμβανα. Ήταν δύσκολη ιστορία. Είχε δικαστήρια, άγχος, βάρη, ήταν μια εποχή πολύ δύσκολη”, λέει σήμερα. “Περάσαμε πολλά – και καλά και κακά. Μάθαμε όμως και πολλά. Και να μην απελπίζεσαι και να μην υπερτιμάς”, προσθέτει. “Πλέον όλα έχουν έρθει σε μία ισορροπία και βασικά κάνουμε την «τρέλα» μας. Το είδαμε διαφορετικά. Όχι τόσο επιχειρηματικά με στόχο να βγάλουμε κέρδος, αλλά να κάνουμε το κέφι μας, να βγάζουμε ποιοτικά προϊόντα και φυσικά να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη ιστορία που ήδη κλείνει τα 160 χρόνια”.»

 

Η οικογένεια της Achaia Clauss, όπως τότε έτσι και τώρα, οραματίζεται και εμπνέεται: έναν κόσμο με αγάπη και δημιουργία.

 

Με κείμενα από τα αφιερώματα στην Achaia Clauss:

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/nikos-karapanos-achaia-clauss-h-anagennisi-tou-pio-istorikou-inopiiou-tis-choras-pics/

https://www.mononews.gr/business/achaia-clauss-to-paleotero-inopiio-psifiopii-160-chronia-istorias-to-mistiko-tis-makroviotitas

 

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο