Η «Ευγενής, παλιά επιδόρπιος και ιατρική» Μαυροδάφνη
Η Μαυροδάφνη της «Achaia Clauss», η οποία οινοποιεί συνεχώς από το 1861 στο πανέμορφο κάστρο της, θεωρούνταν ως adler alter dessert – und medicinal – Malvasier δηλαδή «ευγενής, παλιά επιδόρπιος – και ιατρική – Μαλβαζία». Η Μαυροδάφνη, οίνος πολυτελείας, εξαγόταν κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατ’ εξοχήν στην Αγγλία και τη Γερμανία. Η προώθηση της Μαυροδάφνης σ’ αυτές τις αγορές δεν οφειλόταν μόνοστο ότι η γνήσια Μαυροδάφνη ως τύπος οίνου, είναι πράγματι το Ελληνικό Porto αλλά διευκολύνθηκε από την καταστροφή των αμπελώνων του Duro αφενός από τη φυλλοξήρα που πρωτοεμφανίστηκε το 1869 και αφετέρου από τον περονόσπορο, που ολοκλήρωσε την καταστροφή το 1893.
Για ένα τέταρτο του αιώνα η «περιοχή του Duro ήταν μια απέραντη νεκρόπολη όπου βασίλευε η μιζέρια». Και ο Clauss, ως έμπειρος οινέμπορος, το γνώριζε και φρόντισε να καλύψει το κενό. Την εμπειρία του μαρτυράει και ο χαρακτηρισμός της Μαυροδάφνης ως medical Malvasier.
Τα χρόνια που η ελονοσία και η φυματίωση θέριζαν κόσμο, η πλούσια σε σάκχαρα και οινόπνευμα Μαυροδάφνη ήταν αναμφίβολα τονωτική και δυναμωτική, ιδιότητες που αποδίδονταν και στη Μαλβαζία τους αιώνες που μονοπωλούσε τις Ευρωπαϊκές αγορές.
Άλλωστε, για την «Achaia» της εποχής του Clauss, δημοσιεύονταν γνωματεύσεις ξένων καθηγητών της ιατρικής και διευθυντών Γερμανικών κλινικών για τις
θεραπευτικές ιδιότητες της Μαυροδάφνης. Όπως αναφέρεται σε πηγές, η «Achaia» τροφοδοτούσε με Μαυροδάφνη νοσοκομεία της Γερμανίας, η δε Θωμαΐδα Clauss, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού της έργου, διένειμε φιάλες Μαυροδάφνη σε φτωχούς ασθενείς της πόλης για ιατρικούς σκοπούς.
Η Θωμαΐς Clauss–Καρπούνη, αρσακειάδα, κόρη συνταγματάρχη, υπασπιστή του Όθωνα και Βαυαρέζας μητέρας από το Μόναχο, κυρίας επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, ήταν πολύ αγαπητή στην κοινωνία των Πατρών. Εξαίρετη σύζυγος και μητέρα, οικοδέσποινα και πολίτης, άφησε σε όσους τη γνώρισαν μία λαμπρή εικόνα. Τη διέκρινε η φιλανθρωπία και ήταν γνωστή η δράση της σε όσους την είχαν ανάγκη.
Το μεγαλείο της Μαυροδάφνης, όμως συνεχίζουμε και μπορούμε να το απολαμβάνουμε και σήμερα ανά πάσα στιγμή. Είτε την γνωστή μας Μαυροδάφνη με το κεχριμπαρένιο χρώμα, με τις καφετιές ανταύγειες και την αρωματική ένταση ενός γλυκού μπουκέτου φρούτων με έντονη την παρουσία ξηρών σύκων είτε τη Μαυροδάφνη Reserve με τη διαυγή εμφάνιση και το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα σε φρουτώδη φόντο αρωμάτων, μικτών ξηρών φρούτων από γλυκές σταφίδες, ξηρά σύκα, χουρμάδες, με έντονες χροιές από καρύδι, με μεγάλη διάρκειας επίγευση είτε τη Μαυροδάφνη Grand Reserve με το βαθύ καφετί χρώμα, ένδειξη της παλαιότητάς του, σε συνδυασμό με ένα εξευγενισμένο σύνθετο μπουκέτο από σταφίδες και ξηρά μικτά φρούτα όπως σύκο, δαμάσκηνα και καρύδια που διακρίνονται από ποιότητα και λεπτότητα.
Την Μαυροδάφνη μπορείτε να την βρείτε στο www.cavaclauss.gr
Βιβλιογραφικές αναφορές:
– Achaia Land
– Moreira da Fonseca, Galhano, A., Pimentel, E.S., Rosas, J.R.-P., (1981), Le vin de Porto, Instituto do Vinho do Porto, Porto
– Κουράκου-Δραγώνα Σταυρούλα, (2008), Πέντε Ιστορικοί Οινοπαραγωγικοί Φορείς, ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε.