Άγιος Τρύφων

«Τ α΄ τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τοῦ ἁγίου μάρτυρος Τρύφωνος»

 

Ο άγιος Τρύφων, τη μνήμη του οποίου η Εκκλησία τιμά την 1 Φεβρουαρίου, είναι ιδιαίτερα λαοφιλής στον αγροτικό πληθυσμό, αφού θεωρείται ο προστάτης άγιος των αμπελουργών και των γεωργών.

Η σύνδεσή του με την αμπελουργία ενδέχεται να οφείλεται στην θέση της γιορτής του στον ετήσιο κύκλο αφού, ενώ  το αμπέλι “κοιμάται” αυτή την εποχή, γυμνό από τσαμπιά, άνθη, φύλλα και χλωρούς βλαστούς, ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμη καμπή στον βλαστικό του κύκλο. Είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία αρχίζει παραδοσιακά η σημαντική αμπελουργική φροντίδα, του κλαδέματος.

Πανάρχαιες αντιλήψεις για τη βλάστηση και τη γονιμότητα βρήκαν πιθανότατα στέγη στον εορτασμό του Μεγαλομάρτυρα Τρύφωνα. Οι γεωργοί και ειδικά οι αμπελουργοί προσπαθούσαν ανέκαθεν να εξασφαλίσουν την προστασία των θεϊκών δυνάμεων πριν αρχίσουν το κλάδεμα. Αλλά και η Εκκλησία, δείχνει πάντα μεγάλη ψυχολογική συμπαράσταση στον κοπιώντα γεωργό.

Ας σημειωθεί ότι ο άγιος Τρύφωνας συνήθως εικονίζεται με δρεπάνι στο χέρι, σε ένδειξη ότι είναι προστάτης και βοηθός  στην συγκομιδή των καρπών της γης.

 

Δε φαίνεται πάντως τυχαίο το γεγονός ότι και ο βασικός Γάλλος ομόλογος του Αγίου, ο saint Vincent, εορτάζεται στους γαλλικούς αμπελότοπους την ίδια χρονική περίοδο, στις 22 Ιανουαρίου.

 

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:
https://choratouaxoritou.gr/?p=59755

https://www.kalavrytanews.com/2017/02/blog-post_33.html

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο