Το νέο εμφιαλωτήριο του 1972

Το 1854, όταν ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους γοητευμένος από την περιοχή των Πατρών αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδος, κτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της οινοποιίας. Το Οινόκαστρο αυτό, με την επιβλητική μεσαιωνική είσοδο, τους πύργους με τις «πολεμίστρες» και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τους αμπελώνες, αποτελούσε από την εποχή ήδη της ίδρυσής του, ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό τόπο, που μέσα του περίκλειε με στοργή τις οικογένειες των εργατών που αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της οινοποιητικής πορείας της Achaia Clauss.

Ο εκσυγχρονισμός ήταν πάντα απαραίτητος και στα 161 χρόνια της, η Achaia Clauss πρωτοστατούσε με αξιοζήλευτες επενδύσεις που επέκτειναν την οινολογική της δραστηριότητα. Μια σημαντική τέτοια κτιριακή επένδυση γίνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν η διοίκηση αποφασίζει την ανέγερση νέου εμφιαλωτηρίου που «εξωτερικά διατηρεί την θαυμάσια αρχιτεκτονική του γύρω περιβάλλοντος».  Η «Σύνθεση παλιού και νέου» είναι ζητούμενο και σημαντικός στόχος, καθώς «the farther back you look, the further ahead you can see», δηλαδή, «όσο πιο πολύ πίσω πάμε στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε». (Winston Churchill).

Το διάστημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου εμφιαλωτηρίου, διαβάζουμε στο περιοδικό της Achaia Clauss, στο τεύχος Σεπτεμβρίου 1972:

«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΙ ΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Η ΑΧΑΙΑ CLAUSS

Ετέθη εσχάτως εις κανονικήν λειτουργίαν τα νέον, σύγχρονον εμφιαλωτήριον της Α. Ε. ΑΧΑΙΑ CLAUSS, δαπάνης 1.500.000 δολλαρίων. Το νέον εμφιαλωτήριον θα αφορά βασικώς εις οίνους, ενώ το παλαιόν – βελτιούμενον – θα χρησιμοποιήται δια τα άλλα ποτά.

Η επένδυσις αυτή αποτελεί μέρος του σχετικού προγράμματος της εταιρίας, προϋπολογισμού δαπάνης 90.000.000 δραχμών.

Εντός ολίγου τίθεται εις λειτουργίαν και το νέον οινοποιείον της εταιρίας, τα μηχανήματα του οποίου είναι γαλλικής προελεύσεως και εκ των τελειοτέρων του είδους εν Ευρώπη.»

Το νέο κτίριο έχει έκταση 5.000 τ.μ., βρίσκεται βορειοανατολικά της κεντρικής πύλης και επεκτείνεται κατά μήκος του μεγάλου αμπελώνα. Είναι δε, πλήρως εναρμονισμένο με το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα. Η επένδυση ωστόσο δεν περιορίζεται στο οικοδόμημα αλλά επεκτείνεται και στον τεχνολογικό τομέα, καθώς η εταιρία αγοράζει μηχανήματα εμφιάλωσης τελευταίας τεχνολογίας από το εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της.

Στο περιοδικό της Achaia Clauss, στο τεύχος Ιουνίου του 1973, γίνεται αναφορά ενός αφιερώματος της εφημερίδας Το Βήμα, με τίτλο: «ΕΝΑΣ ΑΔΟΛΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ». Υπό τον υπότιτλο «ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ» διαβάζουμε στο αφιέρωμα:

«Η συνεχώς αυξημένη όμως ζήτηση οινικών προϊόντων της ΑΧΑΙΑ CLAUSS κατέστησε  αναγκαία την επέκτασι και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Το νέον ανεγερθέν εμφιαλωτήριο και οι νέες δεξαμενές έχουν εμβαδόν 5000τμ και η όλη ανακαίνιση θα κοστίσει πάνω από 60 εκατ. δρχ.

Το κτίριο του εμφιαλωτηρίου που είναι ήδη έτοιμο και εξωτερικά διατηρεί την θαυμάσια αρχιτεκτονική του γύρω περιβάλλοντος, εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα, ανοξείδωτα και εντελώς αυτόματα, μηχανήματα τα οποία πλένουν καθαρίζουν, γεμίζουν, τοποθετούν πώματα ετικέττες κλπ.

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά από εκείνη την επένδυση, η Achaia Clauss συνεχίζει να επενδύει στην οινοποιητική της δραστηριότητα αλλά και σε αξίες σύγχρονες: στην ποιότητα, στην ομαδικότητα, στην πρωτοπορία.

Συνεχίζεται…

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο