ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Το «καπέλο» του κρασιού

Στην ερυθρή οινοποίηση το γλεύκος ζυμώνεται μαζί με τις ράγες του σταφυλιού, ώστε εκείνες να του προσδώσουν αρώματα, χρώμα και δομή. Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης οι ζυμομύκητες παράγουν αιθανόλη και απελευθερώνουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Το σχηματιζόμενο διοξείδιο του άνθρακα «σπρώχνει» τις φλούδες του σταφυλιού προς το επάνω μέρος της δεξαμενής σχηματίζοντας ένα στρώμα από στερεά που επιπλέει. Το στρώμα αυτό ονομάζεται «καπέλο».

(περισσότερα…)

Read More

Το χρώμα των ερυθρών οίνων

Η οπτική εκτίμηση του κρασιού είναι πολύ σημαντική, καθώς καθορίζει την πρώτη εντύπωση που μας δημιουργείται όταν το δοκιμάζουμε.

Οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το χρώμα σε ένα κρασί είναι τέσσερις, το σταφύλι, η μέθοδος οινοποίησής του, το κλίμα και ο τόπος παραγωγής του.

Οι παράγοντες αυτοί θα καθορίσουν την όψη ενός κρασιού και θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το είδος και την ποιότητα του.

(περισσότερα…)

Read More

Ζυμομύκητες

Οι ζυμομύκητες είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί, υπεύθυνοι για την μετατροπή των σακχάρων του σταφυλιού σε αλκοόλη, δηλαδή να πραγματοποιήσουν την αλκοολική ζύμωση. Τα βασικά προϊόντα της διαδικασίας αυτής είναι η αιθυλική αλκοόλη, το διοξείδιο του άνθρακα και η γλυκερόλη. Ταυτόχρονα όμως παράγεται και ένα πλήθος πτητικών ενώσεων σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις που είναι υπεύθυνες για το αρωματικό προφίλ του τελικού οίνου.

(περισσότερα…)

Read More

Τα Τερπένια

Τα πρωτογενή αρώματα των κρασιών είναι εκείνα τα οποία προέρχονται από το σταφύλι και μπορούν να εξελιχθούν ή όχι κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.

Αυτού του είδους τα αρώματα εντοπίζονται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών και όταν περνούν στο κρασί το κάνουν να ξεχωρίζει. Από όλα εκείνα τα πρωτογενή στο αρώματα, σήμερα θα αναφερθούμε στα τερπένια, ουσίες πολύ διαδεδομένες στο φυτικό βασίλειο.

(περισσότερα…)

Read More

Επίσκεψη Συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου στην ΑΧΑΙΑ CLAUSS

O Γιάννης Καλπούζος, δημοφιλής και αναγνωρισμένος συγγραφέας

με ποιητικές συλλογές, στίχους σε τραγούδια, διηγήματα και επιτυχημένα μυθιστορήματα όπως η «Ουρανόπετρα», «Ιμαρέτ», «Γινάτι», «Ραγιάς», το Σάββατο 21/8/202, ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού Οινοποιείου της ΑΧΑΙΑ CLAUSS και υπόγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών.

Read More

Κλάδεμα Μόρφωσης Αμπέλου

Το κλάδεμα αποτελεί την πιο σημαντική και δαπανηρή (μετά τον τρυγητό) εργασία στην αμπελοκαλλιέργεια. Ως κλάδεμα μπορεί να θεωρηθεί η αφαίρεση ζώντων τμημάτων του πρέμνου διαφορετικής μορφής και ηλικίας.

(περισσότερα…)

Read More
0

Start typing and press Enter to search