ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Γιατί το κρασί χρειάζεται μετάγγιση;

Αρχικά είναι σημαντικό να επισημανθεί πως μετάγγιση ή αλλιώς αερισμό δεν χρειάζονται όλα τα εμφιαλωμένα κρασιά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Όμως τι εννοούμε με τον όρο μετάγγιση;

(περισσότερα…)

Read More

Το θειώδες στο κρασί

Κατά μια γενική έννοια το διοξείδιο του θείου είναι μια ουσία, η οποία στις συγκεντρώσεις που απαντάται στο κρασί είναι απόλυτα αβλαβές για τον άνθρωπο, ενώ για το κρασί αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό με πολλαπλές δράσεις και ένα μέσο προστασίας του από τις οξειδώσεις.

(περισσότερα…)

Read More

Γιατί είναι τόσο σημαντική η οξύτητα σε ένα κρασί;

Η οξύτητα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός κρασιού, απαραίτητη τόσο για την συντήρησή του στο χρόνο, όσο και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Ένα κρασί χωρίς οξύτητα, θα έμοιαζε στο στόμα κατά την γευστική δοκιμή του σαν ένα υγρό αδρανές και επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν πολύ ασταθές σε χημικές και μικροβιολογικές αλλοιώσεις.

(περισσότερα…)

Read More

Το κολλάρισμα του κρασιού

 

Κατά την δοκιμή ενός κρασιού, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουμε σε αυτό είναι η εμφάνιση του. Σε γενικές γραμμές, ο καταναλωτής απαιτεί το προϊόν το οποίο θα καταναλώσει να είναι καθαρό και διαυγές, χωρίς αιωρούμενα σωματίδια και θολώματα.

(περισσότερα…)

Read More

Πτητική οξύτητα

Η πτητική οξύτητα αναφέρεται στη συγκέντρωση σε πτητικά οξέα και συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης ποιότητας ενός κρασιού. Ένας σημαντικός αριθμός οξέων συμβάλλει στην ολική πτητική οξύτητα, παρόλα αυτά στον κόσμο του κρασιού οι οινολόγοι συνήθως ανησυχούν για ένα συγκεκριμένο οξύ, το οξικό.

Το οξικό οξύ είναι υπεύθυνο για αρνητικά αρώματα όπως αυτά του ξυδιού και του οξικού αιθυλεστέρα, που θυμίζει μανό ή ασετόν, ενώ δημιουργεί και μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα.

(περισσότερα…)

Read More

Μοσχάτο

Με καταγωγή από την Ελλάδα το Μοσχάτο, αποτελεί μια ποικιλία η οποία καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλοί διαφορετικοί κλώνοι Μοσχάτου σε διάφορες περιοχές.

Το σύνολο όμως των κλώνων της εν λόγω ποικιλίας δίνει κρασιά έντονα αρωματικά με πολύπλοκα αρώματα κυρίως άγουρων φρούτων και λουλουδιών.

Πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο είναι καλλιεργούνται στην βορειοδυτική πλευρά της,  όπου εντοπίζονται οι κλώνοι του Μοσχάτο Πατρών και Ρίου.

(περισσότερα…)

Read More

Η προζυμωτική εκχύλιση

Ως προζυμωτική εκχύλιση μπορεί να ορισθεί η τεχνική παραμονής των ραγών του σταφυλιού μαζί με το γλεύκος για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εμπλουτιστεί αυτό με υδατοδιαλυτές ουσίες όπως χρωστικές, αρώματα και πολυσακχαρίτες. Προζυμωτική ονομάζεται γιατί πραγματοποιείται πριν από την αλκοολική ζύμωση και για το λόγω αυτό η περιεκτικότητα σε αιθανόλη στο σταφυλοπολτό είναι μηδενική Η θερμοκρασία στην οποία πραγματοποιείται η διεργασία αυτή κυμαίνεται συνήθως από 5 έως 15 οC, για το λόγο αυτό ονομάζεται επίσης και κρυοεκχύλιση.

(περισσότερα…)

Read More
0

Start typing and press Enter to search