ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Τα Τερπένια

Τα πρωτογενή αρώματα των κρασιών είναι εκείνα τα οποία προέρχονται από το σταφύλι και μπορούν να εξελιχθούν ή όχι κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.

Αυτού του είδους τα αρώματα εντοπίζονται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών και όταν περνούν στο κρασί το κάνουν να ξεχωρίζει. Από όλα εκείνα τα πρωτογενή στο αρώματα, σήμερα θα αναφερθούμε στα τερπένια, ουσίες πολύ διαδεδομένες στο φυτικό βασίλειο.

(περισσότερα…)

Read More

Επίσκεψη Συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου στην ΑΧΑΙΑ CLAUSS

O Γιάννης Καλπούζος, δημοφιλής και αναγνωρισμένος συγγραφέας

με ποιητικές συλλογές, στίχους σε τραγούδια, διηγήματα και επιτυχημένα μυθιστορήματα όπως η «Ουρανόπετρα», «Ιμαρέτ», «Γινάτι», «Ραγιάς», το Σάββατο 21/8/202, ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού Οινοποιείου της ΑΧΑΙΑ CLAUSS και υπόγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών.

Read More

Κλάδεμα Μόρφωσης Αμπέλου

Το κλάδεμα αποτελεί την πιο σημαντική και δαπανηρή (μετά τον τρυγητό) εργασία στην αμπελοκαλλιέργεια. Ως κλάδεμα μπορεί να θεωρηθεί η αφαίρεση ζώντων τμημάτων του πρέμνου διαφορετικής μορφής και ηλικίας.

(περισσότερα…)

Read More

Κατασκευή δρύινων βαρελιών

Τα δρύινα βαρέλια είναι απόλυτα ταυτισμένα με την παραγωγή κρασιού. Ιστορικά χρησιμοποιούνταν για το πάτημα, την ζύμωση, την ωρίμανση και την διανομή του. Σήμερα παρόλο που πλέον υπάρχουν δεξαμενές από διάφορα ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά, τα δρύινα βαρέλια εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κρασιού λόγω των χαρακτηριστικών αρωμάτων και γεύσεων που του προσφέρουν. (περισσότερα…)

Read More

Αποκαλύπτονται οι σπάνιοι θησαυροί της κάβας του Τατοϊου

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υπεύθυνος του Ιστορικού Aρχείου Περικλής Μπαλτάς

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ένας ακόμη σπάνιος, ιδιαίτερος, θησαυρός αποκαλύπτεται καθώς προχωρά το έργο  της ανάδειξης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου. Ανάμεσα στα χιλιάδες αντικείμενα, που συντηρούνται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, συγκαταλέγεται ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων κρασιών και αλκοολούχων ποτών, σε φιάλες που θεωρούνται σήμερα ιστορικά τεκμήρια και με συλλεκτικές ετικέτες.

(περισσότερα…)

Read More
0

Start typing and press Enter to search