ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Πτητική οξύτητα

Η πτητική οξύτητα αναφέρεται στη συγκέντρωση σε πτητικά οξέα και συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης ποιότητας ενός κρασιού. Ένας σημαντικός αριθμός οξέων συμβάλλει στην ολική πτητική οξύτητα, παρόλα αυτά στον κόσμο του κρασιού οι οινολόγοι συνήθως ανησυχούν για ένα συγκεκριμένο οξύ, το οξικό.

Το οξικό οξύ είναι υπεύθυνο για αρνητικά αρώματα όπως αυτά του ξυδιού και του οξικού αιθυλεστέρα, που θυμίζει μανό ή ασετόν, ενώ δημιουργεί και μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα.

(περισσότερα…)

Read More

Μοσχάτο

Με καταγωγή από την Ελλάδα το Μοσχάτο, αποτελεί μια ποικιλία η οποία καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλοί διαφορετικοί κλώνοι Μοσχάτου σε διάφορες περιοχές.

Το σύνολο όμως των κλώνων της εν λόγω ποικιλίας δίνει κρασιά έντονα αρωματικά με πολύπλοκα αρώματα κυρίως άγουρων φρούτων και λουλουδιών.

Πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο είναι καλλιεργούνται στην βορειοδυτική πλευρά της,  όπου εντοπίζονται οι κλώνοι του Μοσχάτο Πατρών και Ρίου.

(περισσότερα…)

Read More

Η προζυμωτική εκχύλιση

Ως προζυμωτική εκχύλιση μπορεί να ορισθεί η τεχνική παραμονής των ραγών του σταφυλιού μαζί με το γλεύκος για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εμπλουτιστεί αυτό με υδατοδιαλυτές ουσίες όπως χρωστικές, αρώματα και πολυσακχαρίτες. Προζυμωτική ονομάζεται γιατί πραγματοποιείται πριν από την αλκοολική ζύμωση και για το λόγω αυτό η περιεκτικότητα σε αιθανόλη στο σταφυλοπολτό είναι μηδενική Η θερμοκρασία στην οποία πραγματοποιείται η διεργασία αυτή κυμαίνεται συνήθως από 5 έως 15 οC, για το λόγο αυτό ονομάζεται επίσης και κρυοεκχύλιση.

(περισσότερα…)

Read More

Το «καπέλο» του κρασιού

Στην ερυθρή οινοποίηση το γλεύκος ζυμώνεται μαζί με τις ράγες του σταφυλιού, ώστε εκείνες να του προσδώσουν αρώματα, χρώμα και δομή. Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης οι ζυμομύκητες παράγουν αιθανόλη και απελευθερώνουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Το σχηματιζόμενο διοξείδιο του άνθρακα «σπρώχνει» τις φλούδες του σταφυλιού προς το επάνω μέρος της δεξαμενής σχηματίζοντας ένα στρώμα από στερεά που επιπλέει. Το στρώμα αυτό ονομάζεται «καπέλο».

(περισσότερα…)

Read More

Το χρώμα των ερυθρών οίνων

Η οπτική εκτίμηση του κρασιού είναι πολύ σημαντική, καθώς καθορίζει την πρώτη εντύπωση που μας δημιουργείται όταν το δοκιμάζουμε.

Οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το χρώμα σε ένα κρασί είναι τέσσερις, το σταφύλι, η μέθοδος οινοποίησής του, το κλίμα και ο τόπος παραγωγής του.

Οι παράγοντες αυτοί θα καθορίσουν την όψη ενός κρασιού και θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το είδος και την ποιότητα του.

(περισσότερα…)

Read More

Ζυμομύκητες

Οι ζυμομύκητες είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί, υπεύθυνοι για την μετατροπή των σακχάρων του σταφυλιού σε αλκοόλη, δηλαδή να πραγματοποιήσουν την αλκοολική ζύμωση. Τα βασικά προϊόντα της διαδικασίας αυτής είναι η αιθυλική αλκοόλη, το διοξείδιο του άνθρακα και η γλυκερόλη. Ταυτόχρονα όμως παράγεται και ένα πλήθος πτητικών ενώσεων σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις που είναι υπεύθυνες για το αρωματικό προφίλ του τελικού οίνου.

(περισσότερα…)

Read More
0

Start typing and press Enter to search