Τα χειρόγραφα σκίτσα του ιστορικού αρχείου
Η εικόνα και το σκίτσο αποτελούσε πάντα σημαντικό κομμάτι στη σελιδοποίηση ενός κειμένου. Είτε πληροφορεί τον αναγνώστη, είτε ξεκουράζει το μάτι από το πυκνό κείμενο, είτε διακωμωδεί και ψυχαγωγεί, είτε είναι απλά ένα διακοσμητικό στοιχείο – σε κάθε περίπτωση, συμβάλλει στην ομορφιά ενός κειμένου.
Πόσο μάλλον στην εποχή προ διαδικτύου και προ υπολογιστών. Από το 1964 ως το 1986 που εκδιδόταν το περιοδικό της Achaia Clauss, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά της εποχής, οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνταν ήταν πραγματικά άνοιγμα στην πληροφόρηση για τον αναγνώστη. Στα περιοδικά της Achaia Clauss βρίσκουμε πολλών ειδών φωτογραφίες από αμπελώνες, από μπουκάλια και ετικέτες κρασιών, από πρόσωπα της Διοίκησης, εκδηλώσεις, επισκέπτες, κτίρια κλπ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζουν τα σκίτσα. Είναι προφανώς χειρόγραφα, ασπρόμαυρα ή έγχρωμα, συχνά με οινολογικό ενδιαφέρον αλλά και όχι μόνο. Γιατί το περιοδικό της Achaia Clauss, είχε ποικίλη θεματολογία, εταιρικά νέα, θέματα από όλο τον κόσμο, ειδική στήλη για την γυναίκα σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, κείμενα με ιστορικές αναφορές, επικαιρότητα κλπ.
Στο άρθρο αυτό επιχειρούμε μια πρώτη κατηγοριοποίηση των σκίτσων που σταχυολογήσαμε μέσα από τα περιοδικά.
Α. Σκίτσα που απεικονίζουν καθημερινές στιγμές στην αρχαία Ελλάδα.
Β. Σκίτσα με εορταστική θεματολογία: Χριστούγεννα, Καρναβάλι, Πάσχα. Επίσης, σκίτσα σχετικά με την εποχή του τρύγου.
Γ. Σκίτσα πανοραμικά του οινοποιείου.
Δ. Σκίτσα χιουμοριστικά.
Από τότε η γραφιστική εξελίχθηκε βεβαίως πολύ, και σήμερα οι δυνατότητες είναι άπειρες. Το γεγονός ότι τα παραπάνω σκίτσα είναι χειρόγραφα, τα καθιστά μοναδικά!
Συνεχίζεται…