Η Καρναβαλική βραδυά της ΑΧΑΪΑ-CLAUSS το 1965

Η Αποκριά, το γλέντι, το κρασί και ο χορός είναι δεμένα μεταξύ τους από αρχαιοτάτων χρόνων. Ξεκινώντας την αναδρομή μας από την Αρχαία Ελλάδα, όπου στα Διονύσια ή Ανθεστήρια κατά τον 6ο αιώνα οι Αθηναίοι τιμούσαν τον θεό Διόνυσο, φτάνουμε στον Μεσαίωνα όπου η ιταλική φινέτσα εκλεπτύνει τις αντίστοιχες αποκριάτικες εορτές και τέλος εν τάχει φτάνουμε στην σύγχρονη μεταπολεμική εποχή, όπου η μίξη αυτών των δυο επιρροών δημιουργεί μια νέα, πλέον αυθεντική καρναβαλική κουλτούρα.

Το Καρναβάλι δεν είναι μόνο γλέντι: είναι πολιτισμός, κέφι, ιστορία, αγάπη και ένωση. Το Καρναβάλι είναι οι παρέες!

Τον Φεβρουάριο 1965, στην ταβέρνα της «Παληάς Πάτρας» η Achaia Clauss διοργανώνει μια βραδιά που, όπως αναφέρεται στο περιοδικό της, θα μείνει αλησμόνητη.

«Η ΑΧΑΪΑ-CLAUSS συμμετέχει στο Πατρινό Καρναβάλι, στην ωραιοτέρα τουριστική χειμερινή εκδήλωσι της Ελλάδος. Στη μεγάλη Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου δεσπόζουν τα περίπτερά της, καρναβαλικού κι αυτά σχήματος, οι ωραιότατες φωτεινές διαφημιστικές ταμπέλες και οι παραστάσεις κρασιών και ποτών της.

Πανταχού παρούσα η ΑΧΑΪΑ-CLAUSS σε όλες τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού ενίσχυσε με δεκάδες δεκάδων προσφορές δώρων τις χορευτικές συγκεντρώσεις, χορούς Σωματείων, λαχειοφόρους κλπ.

ΣΤΗΝ «ΠΑΛΗΑ ΠΑΤΡΑ»

Όμως όλως εξαιρετικήν επιτυχίαν εσημείωσεν η «Βραδυά της ΑΧΑΪΑ-CLAUSS στην ταβέρνα της Παληάς Πάτρας» το βράδυ της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου. Μέσα εις έναν φαντασμαγορικόν διάκοσμον οι συγκεντρωθέντες επέρασαν ένα αποκριάτικο βράδυ που θα τους μείνη αλησμόνητο.

Η αίθουσα είχεν ωραιότατα διακοσμηθή με εκατοντάδες μπαλόνια με το σήμα της ΑΧΑΪΑ-CLAUSS, με καρναβαλικά στοιχεία, γιρλάντες κλπ. Σ’ όλους τους παρευρεθέντες διενεμήθησαν κοτιγιόν, σφυρίχτρες μπαλόνια, πλαστικά τόπια με παραστάσεις προϊόντων της ΑΧΑΪΑ-CLAUSS, αναμνηστικά μικρά φιαλίδια με ποτά, σερπαντίνες και σοκολάτες άφθονες. Την έναρξιν του ξεφαντώματος έδωσεν ο σοκολατοπόλεμος. Το τι επηκολούθησεν είναι δύσκολον να περιγραφή. Κατά εκατοντάδες ερρίπτοντο οι σοκολάτες προς όλες τις κατευθύνσεις. Και όταν εζητήθη … εκεχειρία, άρχισε σφοδρός αυγοπόλεμος που διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα.

Η μία έκπληξις διεδέχετο την άλλην. Στους συνδαιτημόνας προσφέρθησαν δωρεάν λαχνοί και επηκολούθησεν κλήρωσις κατά την οποίαν διενεμήθησαν σε τρεις τυχερούς αντιστοίχως τρία μεγάλα κιβώτια με ποτά και κρασιά της ΑΧΑΪΑ-CLAUSS αξίας άνω των 800 δραχμών το κάθε ένα.

 

Ακολούθως ήρχισαν οι διαγωνισμοί (…) η βράβευσις της καλλιτέρας γυναικείας κομμώσεως. Επιτροπή αποτελεσθείσα από την κ. Λίλιαν Πολλέττι, την δίδα Κωνστάντζα Αντωνοπούλου και τον δημοσιογράφον κ. Χρίστον Ριζόπουλον απένειμε το πρώτο βραβείο στην δεσποινίδα Φωφώ Σταθοπούλου ένα μεγάλο κιβώτιον με ποτά και οίνους της ΑΧΑΪΑ-CLAUSS

 

 

Περισσότερο από μισό αιώνα μετά, πολλά έχουν αλλάξει και πολλά μένουν διαχρονικά σταθερά. Και κάτι από το Καρναβάλι της Πάτρας παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτο: η αυθεντικότητά του, το πηγαίο κέφι του, ένα ποτήρι καλό κρασί…

 

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο