Κρασί από λιαστά σταφύλια
Το κρασί από λιαστά σταφύλια, ή αλλιώς ηλιαστά, είναι ένα είδος γλυκού κρασιού που παράγεται παραδοσιακά στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ανήκει στην κατηγορία των “φυσικώς γλυκύς” οίνων καθώς το σύνολο της αλκοόλης που περιέχει προέρχεται αποκλειστικά από τα σάκχαρα του σταφυλιού. Γεγονός που μας υποδεικνύει ότι το σταφύλι πρέπει να ξεκινά την ζύμωση με πολύ μεγάλη συγκέντρωση σε σάκχαρα, έτσι ώστε αυτά να “φτάσουν” και για το αλκοόλ αλλά και για την γλύκα του κρασιού. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται είτε με υπερωρίμανση των ραγών πάνω στο αμπέλι είτε με αφυδάτωση τους υπό ήλιο ή σκιά.
Για το άπλωμα των σταφυλιών στον ήλιο χρησιμοποιούνται διάτρητα υφάσματα τα οποία τοποθετούνται είτε στο πάτωμα είτε πάνω σε ειδικές κατασκευές οι οποίες υψώνονται από το πάτωμα μόλις μερικά εκατοστά. Κατά αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο όσο και ο αερισμός αυτών και από τις δύο πλευρές. Με την επίδραση του ήλιου και της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέρος του νερού που περιέχεται στις ράγες των σταφυλιών εξατμίζεται με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υπόλοιπων συστατικών που περιέχονται σε αυτές. Εκτός των σακχάρων λοιπόν συμπεραίνουμε ότι ταυτόχρονα συμπυκνώνονται τα φυσικά οξέα του σταφυλιού αλλά και οι ενώσεις εκείνες που ευθύνονται μερικώς για το αρωματικό προφίλ του παραγόμενου οίνου. Το πόσες ημέρες θα αφεθούν τα σταφύλια στις ειδικές κατασκευές θα εξαρτηθεί τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από το είδος του κρασιού που ο οινολόγος θέλει να παράξει. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με καθημερινές μετρήσεις και γευστικές δοκιμές των απλωμένων σταφυλιών καθώς με την πάροδο των ημερών παρατηρείται πολύ μεγάλη αλλαγή στα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η αλλαγή στο χρώμα και τον όγκο των σταφυλιών έπειτα από μόλις 4 ημέρες παραμονής τους στον ήλιο.
Η μέθοδος του λιασίματος του σταφυλιού είναι πολύ δύσκολο να αυτοματοποιηθεί και απαιτεί αρκετό χρόνο από το εργατικό δυναμικό του οινοποιείου για το άπλωμα των σταφυλιών, το γύρισμα αυτών έπειτα από μερικές ημέρες και τελικά το μάζεμα αυτών και την μεταφορά τους στο οινοποιείο. Μόλις τα σταφύλια φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο συγκέντρωσης σακχάρων θα μεταφερθούν λοιπόν στο χώρο της παραγωγής όπου θα οινοποιηθούν με μία μέθοδο παρόμοια με εκείνη της λευκής οινοποίησης. Τα κρασιά που παράγονται κατά αυτό τον τρόπο παρουσιάζουν γενικά μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.
Δοκιμάστε τις δικές μας εκδοχές γλυκών οίνων από λιαστά σταφύλια, την Μελισσέα και την Castro Clauss Μελισσέα η οποία είναι παλαιωμένη σε δρύινο βαρέλι.
Επισκεφθείτε το eshop μας CAVACLAUSS.gr και προμηθευτείτε τα κρασιά σας με αυθημερόν παράδοση στην περιοχή της Πάτρας, και 3-4 εργάσιμες μέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα.