Η ροζέ οινοποίηση

Τα ροζέ κρασιά καλύπτουν το φάσμα χρωμάτων μεταξύ των λευκών και των ερυθρών οίνων και προκύπτουν όταν οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών έρθουν σε επαφή με το γλεύκος για διάστημα ορισμένων ωρών.

Ο οινοποιός διαθέτει τον πλήρη έλεγχο του χρωματισμού του γλεύκους και αφαιρεί τα στερεά μέρη των κόκκινων σταφυλιών, που είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό του, όταν επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα.

Το πρώτο στάδιο στην διαδικασία παραγωγής ενός ροζέ οίνου είναι ο εκραγισμός, η απομάκρυνση δηλαδή των βόστρυχων (κοτσανιών). Στη συνέχεια σύμφωνα με την διαδικασία οινοποίησης που έχει επιλεγεί ο σταφυλοπολτός θα μεταφερθεί είτε στο πιεστήριο είτε σε κάποια ανοξείδωτη δεξαμενή. Διακρίνουμε τις εξής μεθόδους παραγωγής των ροζέ κρασιών:

Μέθοδος εκχύλισης

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και περιλαμβάνει την παραμονή του γλεύκους μαζί με τα στερεά μέρη του σταφυλιού σε χαμηλή θερμοκρασία, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον οποίο ψύχεται η σταφυλομάζα είναι για να μην ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση. Από την στιγμή που το γλεύκος αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι όμοια με εκείνη της λευκής οινοποίησης. Δηλαδή ο σταφυλοπολτός πιέζεται στο πιεστήριο και εν συνεχεία το γλεύκος θα απολασπωθεί και θα μεταφερθεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές ώστε να ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση.

 

 

Μέθοδος αφαίμαξης / Saignée

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της οινοποίησης ενός ερυθρού κρασιού, ένα μέρος του σταφυλοχυμού διαχωρίζεται και μπαίνει σε μια νέα δεξαμενή για να γίνει ροζέ. Η μέθοδος αυτή είναι συχνά χρησιμοποιούμενη σε περιοχές που παράγουν ποιοτικά κόκκινα κρασιά, καθώς ο σκοπός του διαχωρισμού δεν είναι μόνο η παραγωγή ροζέ κρασιού αλλά και η αρωματική και φαινολική συμπύκνωση του κόκκινου. Τα κρασιά που οινοποιούνται σύμφωνα με αυτή την μέθοδο είναι αρκετά σπάνια και συχνά αποτελούν μόνο το 10% ή και λιγότερο, της παραγωγής ενός οινοποιείου.

Μέθοδος ανάμιξης

Τα παλιότερα χρόνια πολλοί πίστευαν ότι τα ροζέ κρασιά προκύπτουν από την ανάμιξη λευκών και ερυθρών, στην πραγματικότητα όμως η πρακτική ανάμειξης χρησιμοποιείται σπάνια και αποκλειστικά στην Καμπανία.

Τα ροζέ κρασιά είναι γεμάτα φρεσκάδα με έντονα αρώματα από φρούτα και άνθη ενώ στο στόμα διακρίνονται για την τραγανή τους οξύτητα. Επιλέξτε την δική μας εκδοχή ροζέ ημίξηρου κρασιού και απολαύστε το είτε ως aperitif είτε ως συνοδευτικό σε ασιατική κουζίνα φρούτα και γλυκά. Επισκεφθείτε το eshop μας CAVACLAUSS.gr και προμηθευτείτε τα κρασιά σας με αυθημερόν παράδοση στην περιοχή της Πάτρας, και 3-4 εργάσιμες μέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο