Η τέχνη της ανάμειξης

Η ανάμειξη διαφορετικών κρασιών με σκοπό την δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ποιοτικά τελικού προϊόντος, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα οινολογική τεχνική η οποία συχνά αναφέρεται ως δημιουργία χαρμανιών. Ένα μεγάλο ποσοστό των κρασιών τα οποία καταναλώνουμε λοιπόν είναι χαρμάνια ή αλλιώς blend.

Παρόλο σου συνήθως όταν μιλάμε για blend αναφερόμαστε σε κρασιά τα οποία προέρχονται από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, οι αναμίξεις μπορούν να είναι πολύ διαφορετικές ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει ο οινολόγος. Ένα κρασί μπορεί να αποτελεί χαρμάνι διαφορετικών ποικιλιών, χαρμάνι από την ίδια ποικιλία αλλά από διαφορετικά αμπελοτόπια, χαρμάνι από διαφορετικές εσοδείες. Η δημιουργία του blend μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές φάσεις κατά την παραγωγή ενός κρασιού. Είναι δυνατή η ανάμιξη διαφορετικών μούστων, γλευκών σε ζύμωση ή ακόμη και έτοιμων πλέον κρασιών πριν ή κατόπιν της ωρίμανσης τους.  Όλα εξαρτώνται από τον σκοπό της δημιουργίας του χαρμανιού!

Ο στόχος συχνά είναι η βελτίωση και η αύξηση της πολυπλοκότητας ενός κρασιού, καθώς το τελικό κρασί θα έχει πιο αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά από κάθε ένα από τα κρασιά που το συνθέτουν. Μπορεί να βελτιώσει τα αρώματα, το χρώμα, την υφή, το σώμα, την οξύτητα και την επίγευση ενός κρασιού. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιούνται οι αναμίξεις είναι έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η σταθερότητα και η συνέχεια του προϊόντος ανά τα χρόνια. Συγκεκριμένα η κάθε χρονιά στο αμπέλι μπορεί να είναι πολύ διαφορετική λόγω των διαφορετικών καιρικών συνθηκών, ορισμένοι όμως οινολόγοι προτιμούν τα χαρακτηριστικά των κρασιών τους να είναι σε γενικά πλαίσια ίδια όλα τα χρόνια, έτσι δημιουργούν τα κατάλληλα ποικιλιακά χαρμάνια. Τέλος υπάρχουν και κρασιά όπως είναι τα Sherry από τη νότια Ισπανία τα οποία αποτελούν ένα μείγμα από παλαιότερες και νεότερες εσοδείες. Συγκεκριμένα, τα βαρέλια παλαίωσης τοποθετούνται σε σειρές, η μία πάνω από την άλλη δημιουργώντας μια πυραμίδα. Η σειρά που βρίσκεται πιο ψηλά αποτελείται από βαρέλια που περιέχουν το πιο πρόσφατο κρασί και κατεβαίνοντας να περνάμε στο πιο παλιό. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια συνεχή εναλλαγή στοιχείων μεταξύ ώριμων και νεότερων κρασιών, δίνοντας σε αυτού του τύπου τα κρασιά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Δοκιμάστε την δική μας εκδοχή κρασιών που προέρχονται από blend που στόχο έχουν αποκλειστικά την παραγωγή πολύ ποιοτικών και πολύπλοκων κρασιών. Επισκεφθείτε το eshop μας CAVACLAUSS.gr, ώστε να γνωρίσετε τα δικά μας πολυποικιλιακά κρασιά από τη σειρά Άρωμα Λόφου. Προμηθευτείτε τα κρασιά σας με αυθημερόν παράδοση στην περιοχή της Πάτρας, και 3-4 εργάσιμες μέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

 

 

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο