Γιατί το κρασί χρειάζεται μετάγγιση;

Αρχικά είναι σημαντικό να επισημανθεί πως μετάγγιση ή αλλιώς αερισμό δεν χρειάζονται όλα τα εμφιαλωμένα κρασιά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Όμως τι εννοούμε με τον όρο μετάγγιση;

Εννοούμε την μετάγγιση ενός κρασιού από την φιάλη του σε κάποιο άλλο δοχείο (καράφα) πιο φαρδύ, με σκοπό να έρθει το κρασί σε επαφή με το οξυγόνο πριν το καταναλώσουμε. Γενικά μετάγγιση συνήθως επιδέχονται τα παλαιωμένα κόκκινα κρασιά, όμως σε αρκετές περιπτώσεις νεαρά κόκκινα κρασιά, παλαιωμένα Chardonnay ή γλυκά κρασιά παλαίωσης μπορούν να επωφεληθούν από έναν ήπιο αερισμό. Ο σωστότερος τρόπος για να αποφασίσουμε το εάν ένα κρασί χρειάζεται μετάγγιση ή όχι, ανεξάρτητα από την ποικιλία την εσοδεία του κλπ., είναι δοκιμάζοντάς το.

Σε ένα ποτήρι το οποίο διαθέτει το σωστό σχήμα τουλίπας, ένα κρασί μπορεί να “αναπνεύσει” εξίσου καλά όσο και στην καράφα, είτε ανακινώντας το είτε αφήνοντάς το σε ηρεμία για μερικά λεπτά. Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από το κρασί που πρόκειται να καταναλώσουμε.

Όμως τι συμβαίνει κατά τον αερισμό;

Σε πολλές περιπτώσεις, κρασιά το οποία οινοποιήθηκαν κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες απουσίας οξυγόνου, ή που βρίσκονται για αρκετό καιρό εμφιαλωμένα (αναγωγικό περιβάλλον), είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει αναγωγικά αρώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν σχηματιστεί ενώσεις του θείου, οι οποίες δημιουργούν αρνητικά αρώματα, όπως για παράδειγμα το κλούβιο αυγό (υδρόθειο), το σκόρδο και το μαγειρεμένο λάχανο (διμεθυλοσουλφίδιο). Αν ανοίξετε μια φιάλη κρασιού και  ανιχνεύσετε τέτοιου είδους αρώματα, τότε καλό είναι να το μεταγγίσετε. Καθώς οι ενώσεις αυτές είναι πολύ πτητικές θα εξατμιστούν γρήγορα και θα δώσουν χώρο στα υπόλοιπα αρώματα του κρασιού να “εκφραστούν”. Όμως ο αερισμός μπορεί να ευνοήσει και μερικά πολύ έντονα νεαρά κόκκινα κρασιά, στα οποία με την επαφή τους με το οξυγόνο παρατηρείται ότι μειώνεται η αίσθηση της έντονης στυπτικότητας στο στόμα λόγω των πολλών τανινών που διαθέτουν. Τέλος στην περίπτωση μερικών παλαιότερων και έντονα συμπυκνωμένων κρασιών, η μετάγγιση επιτυγχάνει την ενσωμάτωση των αρωμάτων παλαίωσης με τα ποικιλιακά, αναδεικνύοντας έτσι το  πολύπλοκο αρωματικό τους μπουκέτο.

 

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο