Το «Clauss Nouveau» και το «Γιοματάρι του Clauss»
Την δεκαετία ’80 το επιτραπέζιο κρασί έχει αρχίσει να γίνεται επώνυμο, καθώς μέχρι τότε, κατά βάση, οι ταβέρνες και τα κουτούκια σερβίρουν χύμα κρασί από το βαρελάκι. Όσο πιο αργά αδειάζει το βαρελάκι της ταβέρνας, τόσο πιο εύκολο να οξειδωθεί και να αλλοιωθεί το κρασί. Οι καταναλωτές περιμένουν τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη για να πιουν από το «γιοματάρι». Τα γιοματάρια είναι τα βαρέλια που μόλις έχουν γεμίσει με κρασί φετινής εσοδείας, που διατηρεί την φρεσκάδα του.
Η Γαλλία διατηρεί μια παρόμοια παράδοση, διακινώντας στην αγορά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου το Beaujolais Nouveau, το ερυθρό κρασί από την ποικιλία Gamay, που παράγεται στην οριοθετημένη περιοχή Beaujolais. Η άφιξη του primeur, δηλ. του νέου οίνου που διακινείται στην αγορά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της οινοποιητικής διαδικασίας, δείχνοντας τον έντονα φρέσκο και φρουτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας, συνοδεύεται με εκδηλώσεις γιορτής: Le Beaujolais nouveau est arrivé!
Η Πάτρα γιορτάζει τον πολιούχο της, Άγιο Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου. Η Achaia Clauss, πρωτοπόρος και με κραταιό μερίδιο στην αγορά του κρασιού, κυκλοφορεί την περίοδο της δεκαετίας ‘80 αρχικά το «Γιοματάρι του Clauss» και αργότερα το «Clauss Nouveau». Αμφότερα εμφιαλώνονται σε πολύ μικρό αριθμό φιαλών, κυκλοφορούν στην αγορά της Πάτρας ανήμερα του Αγίου Ανδρέα και σηματοδοτούν την έλευση της νέας σοδειάς, τη λήξη του τρύγου, την σύνδεση με την τοπική παράδοση αλλά και την σύνδεση με τα θρησκευτικά έθιμα. Το Clauss Nouveau και το Γιοματάρι του Clauss παράγονται από την ποικιλία Αγιωργίτικο και περικλείουν στις φιάλες τους την φρεσκάδα και την ζωντάνια ενός νέου οίνου.
Στην οπίσθια ετικέτα στο «Γιοματάρι του Clauss» του 1989, διαβάζουμε:
«Το Γιοματάρι του Clauss εμφιαλώθηκε σε 3.000 φιάλες και κυκλοφόρησε στην αγορά των Πατρών στις 30 Νοεμβρίου 1989, την ημέρα της γιορτής του Πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα. Είναι ένα κρασί γιορτής, με φωτεινά χρώματα, νεανικό, δροσερό, με το χαρακτηριστικό άρωμα του σταφυλιού που έχει παραχθεί στον τύπο του κρασιού πρώιμης κατανάλωσης. Γι’ αυτό και έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί με τη Γαλλική ένδειξη Nouveau.
Όμως οι ποιοτικοί αυτοί χαρακτήρες περνούν όπως και η νιότη, γι’ αυτό όπως όλα τα κρασιά πρώιμης κατανάλωσης πρέπει να πίνεται τους πρώτους μήνες από την παραγωγή του. Μετά αποσύρεται από την αγορά.»
Η ετικέτα έκλεισε τον κύκλο της περί το 2000 και άφησε το αποτύπωμά της στο ιστορικό αρχείο του οινοποιείου.