Ο Alois Beer φωτογραφίζει την Achaia Clauss

 

Στην έπαυλη της Achaia Clauss, μεταξύ  άλλων κειμηλίων, φυλάσσεται μια φωτογραφία από την «Basilica». «Basilica» είναι ένα από τα παλαιά κελλάρια του οινοποιείου, που πήρε το όνομά του από τον αρχιτεκτονικό τύπο της «Βασιλικής», βάσει του οποίου ήταν χτισμένο.  Σήμερα δεν υπάρχει, αλλά ευτυχώς σώζεται η συγκεκριμένη φωτογραφία, στην οποία βλέπουμε ότι κάτω από την επικλινή, κεραμοσκεπή στέγη του κτιρίου, βρίσκονται τοποθετημένα τα βαρέλια της Οινοποιίας όπου φυλάσσονταν οι ερυθροί οίνοι πρόσφατων εσοδειών. Η φωτογραφία τοποθετείται χρονικά περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1890 και φωτογράφος είναι ένας σπουδαίος φωτογράφος της εποχής, γεννημένος στην Ουγγαρία το 1840, ο Alois Beer.

Η υπογραφή του βρίσκεται κάτω αριστερά της φωτογραφίας: ALOIS BEER K.K. HOF – PHOTOGRAPH. Ο τίτλος «K.K. Hof-Photograph», δηλαδή «kaiserlich-königliche Hof- Photograph» σημαίνει πως του είχε αποδοθεί ο τίτλος του φωτογράφου της Αυστριακής Βασιλικής Αυλής.
Κάτω δεξιά της φωτογραφίας αναφέρεται ο τόπος καταγωγής του και η έδρα της επαγγελματικής του δραστηριότητας, η αυστριακή πόλη KLAGENFURT, ενώ κάτω από τα στοιχεία του φωτογράφου παρατίθεται ο τόπος της φωτογραφίας:
ACHAIA. Weinbau Gesellschaft bei Patras
Δηλαδή: ΑΧΑΪΑ. Οινοποιητική Εταιρία Πατρών

Τέλος, κάτω δεξιά αναφέρεται: Vervielfältigung Vorbehalten, δηλαδή ουσιαστικά θέτει εαυτόν ως τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Alois Beer διέπρεψε στην τεχνική του πορτρέτου και του τοπίου. Μαθήτευσε δίπλα στον Αυστριακό φωτογράφο Ludwig Angerer και τον Αυστριακό Josef Szekely και διατηρούσε το δικό του στούντιο φωτογραφίας στο Klagenfurt και στο Graz. Ασχολήθηκε ακόμη με την τουριστική φωτογραφία των παραθαλάσσιων περιοχών και πιο συγκεκριμένα της πόλης Πόλα της περιοχής Ίστρια της Κροατίας. Η φωτογραφική του συλλογή (30.000 φωτογραφίες) φυλάσσεται στο Kriegsarchiv στην Βιέννη.
Στην Ελλάδα ταξίδεψε το 1885 οπότε και επισκέφθηκε το οινοποιείο της «ΑΧΑΪΑ». Μια ακόμα φωτογραφία του έχει δημοσιευθεί από τον Θεόδωρο Μεταλληνό, που απεικονίζει τον εξωτερικό χώρο του οινοποιείου, το στέγαστρο της Λότζα και δεξιά φαίνεται ο Πύργος της Κάβα Δανιηλίδος.


«Πηγή: Θεόδωρος Μεταλληνός, Patras Memories»

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα φωτογραφία του, από την Αθήνα αυτή τη φορά, βρίσκεται στο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Είναι μια πανοραμική φωτογραφία της Αθήνας, όπου φαίνεται η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός.


«Πηγή: Μουσείο Μπενάκη»

Ο Alois Beer ανήκει στην γενιά των περίφημων περιηγητών του 19ου αιώνα, που κάτω από δυσμενείς συνθήκες ταξίδευαν στην χωρίς ταξιδιωτικές ευκολίες Ελλάδα, κινούμενοι κυρίως από θαυμασμό για την ιστορία του τόπου και την αρχαία ελληνική Γραμματεία, και επισκέπτονταν τα αξιοθέατα κάθε περιοχής, μεταξύ των οποίων και η καστροπολιτεία του Gustav Clauss, που φέτος κλείνει 160 χρόνια συνεχούς οινοποιητικής δραστηριότητας.

Ευχαριστούμε την Ειρήνη Μητσέα και τον Παναγιώτη Γκέκα για την συμβολή τους.

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο