Ξεφύλλισμα

Το ξεφύλλισμα (Effeuillage) αποσκοπεί στην ομοιόμορφη ωρίμανση των ραγών, στη βελτίωση των χαρακτήρων ποιότητας των σταφυλιών και στην προστασία από προσβολές και μηχανικές βλάβες.

Η αφαίρεση φυλλώματος στο κατώτερο τμήμα των βλαστών δημιουργεί καλύτερο μικροκλίμα στην περιοχή αυτή με καλύτερο αερισμό και φωτισμό πράγμα που βοηθά στην αύξηση της περιεκτικότητας των σακχάρων των ραγών και μείωση της οξύτητας. Κατά την διεργασία αυτή αφαιρείται τμήμα του φυλλώματος κυρίως από την σκιερή πλευρά όπου δεν υπάρχει απευθείας έκθεση των ραγών στον ήλιο για αποφυγή εγκαυμάτων.

Ο αριθμός των φύλλων που αφαιρούνται εξαρτάται από τις προσδοκίες του αμπελουργού και την αυστηρότητα της εργασίας. Επιθυμητο αποτέλεσμα είναι η εκθεση του 60% των ραγών.

Ο χρόνος εφαρμογής είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για αυτην την διεργασία. Εάν γίνει πολύ νωρίς τότε επιδρά αρνητικά στην ποιότητα και ποσότητα των προιόντων, ενώ εάν γίνει πολύ αργά υπαρχει κίνδυνος για καψίματα από την ηλιακή ακτινοβολία. Η επιθυμητή χρονική περίοδος διεξαγωγής ξεφυλλίσματος είναι 2-4 εβδομάδες πριν την ωρίμανση.

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο