Η ιστορία του Οινοτουρισμού
9 Οκτωβρίου 1885.
Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, καταφθάνει στην οινοποιία ΑΧΑΪΑ, όπου ξεναγείται από τον Γουσταύο Κλάους και δοκιμάζει έναν νέο για την εποχή βαθυπόρφυρο επιδόρπιο οίνο, την Μαυροδάφνη. Τιμώντας την επίσκεψή της, ο Γουσταύος ονομάζει το μεγάλο κελλάρι του οινοποιείου «Αυτοκρατορικό», και βάζει το πρώτο λιθαράκι του σύγχρονου Οινοτουρισμού στην Ελλάδα.
Έκτοτε, την ΑΧΑΪΑ επισκέφθηκαν άνθρωποι κάθε φυλής, γλώσσας, γένους, κοινωνικής ή θεσμικής θέσης και κατά καιρούς ο Κλάους, και η διάδοχός του οικογένεια Αντωνόπουλου αφιέρωναν βαρέλια στους ιδιαίτερους οινοεπισκέπτες τους.
Στις 19 Ιουλίου 1933, κατέφθασε στην Πάτρα με το υπερωκεάνιο «Σατούρνια» ο «προερχόμενος εκ Νέας Υόρκης κ. Ρούζβελτ, εξάδελφος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά της αξιοτίμου κυρίας του και της δ/δος και του υιού Ρούζβελτ». Το απόγευμα, η οικογένεια Ρούζβελτ επισκέφθηκε την «ΑΧΑΪΑ» όπου τον υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής Ντίνος Αντωνόπουλος. Οι Ρούζβελτ επισκέφθηκαν όλους τους χώρους του οινοποιείου, γεύθηκαν τα προϊόντα του και ζήτησαν από τον κο Αντωνόπουλο να μάθουν πολλές πληροφορίες για την παρασκευή, συσκευασία και εξαγωγή των ελληνικών οίνων. Ο κ. Ρούζβελτ έδωσε δε χρήσιμες συμβουλές για την εισαγωγή των οίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ του προσφέρθηκαν ως δώρα προϊόντα της οινοποιίας.
«Το βερμούτ της Αχαΐας είνε τοιούτον, ώστε δύναται κάλλιστα να συναγωνισθή εις την Αμερικήν το Ιταλικόν ποτόν», ανέφερε ο κ. Ρούζβελτ. Με τον ίδιο ενθουσιασμό μίλησε και για την Μαυροδάφνη, η οποία μπορούσε κατά την γνώμη του να εισαχθεί στην Αμερική και να σημειώσει μεγάλη κατανάλωση. «Ο απαγορευτικός νόμος λίαν προσεχώς θ’ αρθή και οι Ελληνικοί οίνοι θα καθέξουν εξαιρετικήν θέσιν εις την Αμερικανικήν αγοράν λόγω των πλεονεκτημάτων τα οποία παρουσιάζουν», ανέφερε λίγο πριν την αναχώρησή του, καθώς η ποτοαπαγόρευση ήταν ακόμα σε ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες, και καταργήθηκε πέντε μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1933.
Η ιστορία του Οινοτουρισμού για την οικογένεια της Achaia Clauss είναι μεγάλη, με αμέτρητους σταθμούς που συνδέονται με την πολιτική, κοινωνική, και πολιτιστική ιστορία μας. Μετά την λήξη των μέτρων κατά της πανδημίας, η Achaia Clauss, από το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Μαΐου που γιορτάζονται πανευρωπαϊκά οι Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων, έχει ανοιχτές τις Πύλες της για τους φίλους της.
Μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο κειμενο στην Εφημερίδα “Νεολόγος Πατρών” (20/07/1933) σε μορφή .pdf πατώντας στο επόμενο εικονίδιο:
Συνεχίζεται…