Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!

To Μάρτιο του 1971, το θέμα του μηνιαίου πληροφοριακού δελτίου της AXAIA CLAUSS, ήταν τα 150 Χρόνια Ελεύθερης Εθνικής Ζωής. Στο συγκεκριμένο δελτίο, με αριθμό 82, διαβάζουμε τα παρακάτω:

“H AXAIA CLAUSS, η αρχαιότερη Ελληνική Οινοποιητική Εταιρία συμμετέχει με άφατη εθνική χαρά εις τον εορτασμό της 150ης επετείου της επαναστάσεως του 1821. Με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στρέφει τη μνήμη προς τις ηρωικές και άγιες μορφές των αγωνιστών και μαρτύρων, των δημιουργών της μεγάλης εποποιίας, αυτών που μας χάρισαν το πολυτιμότερο από όλα τα αγαθά: Την Ελευθερία.

H AXAIA CLAUSS βρίσκεται στα υψώματα των Πατρών και πλησίον του μεσαιωνικού φρουρίου του Σαραβαλίου, όπου οι Έλληνες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους αγωνιστές και πρόκριτους της Αχαΐας, έδωσαν σκληρή μάχη και νίκησαν τους Οσμανλήδες.

Έχουμε βαριά κληρονομιά και αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στους πρόποδες του Παναχαϊκού που διαδραμάτισε τόσο μεγάλο ρόλο στην οργισμένη εκείνη εξέγερση των σκλάβων αδερφών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ο τόπος ολόγυρα από την AXAIA CLAUSS έχει ποτισθεί με το τίμιο αίμα των Αχαιών αγωνιστών, των πρωτεργατών της επαναστάσεως του 1821.

Η AXAIA CLAUSS είναι δεμένη με τις βαθύτερες ρίζες του εθνικού κορμού, γιατί εδώ είχαν τα λημέρια τους οι γενναίοι αγωνιστές της Πίστης, της Ελευθερίας και της Πατρίδας.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες εκδηλώσεις του εορτασμού των 150 χρόνων της Παλιγγενεσίας. Εδώ κελαηδούσαν ανταριασμένα από μπαρούτι και καπνούς τα καριοφίλια του 21 και η Εθνική Μνήμη ανασταίνει ηρωικές μορφές, που στάθηκαν κορυφαίες στο σκληρό οδοιπορικό της μάχης και της θυσίας μέχρι να ακουστεί το μέγα εκείνο άγγελμα:

Έλληνες νικήσαμε Ο Τούρκος έφυγε στην Κόκκινη μιλιά…

Υπάρχουν στην πορεία του Έθνους μας από τη χαραυγή της παρουσίας του στο βραχότοπο τούτο της γης του, πολλοί σταθμοί δόξας, θυσιών, μεγαλείου δακρύων και αίματος. Όμως το 1821 στέκεται το φωτεινό ορόσημο της ομαδικής θυσίας, άθλος που δεν έχει παρόμοιο, όχι η Ελληνική αλλά η παγκόσμια ιστορία των λαών.

Ένα ομαδικό ξεσήκωμα για τη λευτεριά, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς καμία βοήθεια. Ανοργάνωτοι, ασύντακτοι, πολλές φορές ασυνεννόητοι, με διχόνοιες και έριδες, με προσωπικά μίση, ίσως και με κρυφές ελπίδες κάποιας διάκρισης, όμως με τη καρδιά ακουμπισμένη στο Επαναστατικό Λάβαρο, το χέρι στο γιαταγάνι και στο στόμα τα λιανοτράγουδα της παλικαριάς.
Οι αγωνιστές της Αχαΐας και γενικότερα οι αγωνιστές της σκλάβας γης των Ελλήνων, ποτισμένοι με τα τραγούδια και τους θρύλους της αιώνιας φυλής, πιστεύοντας ότι η μοίρα της Ελλάδας δεν είναι ο Τάφος αλλά η Ανάσταση, ξεγύμνωσαν τα σπαθιά και όρμησαν εναντίον του τυράννου. Κάλλιο ο θάνατος, παρά ζωή καταφρονημένη, παρά τυραννία και υποδούλωση.
Και τώρα ελεύθεροι, γιγαντωμένοι, με ακμαίο το ηθικό, με τέλεια οργανωμένο Κράτος, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με πλουτοπαραγωγικές πηγές και με ισχυρή Κυβέρνηση, γιορτάζουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με καρδιά πλημμυρισμένη από υπερηφάνεια και άφατη Εθνική Χαρά”

Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο σε μορφή .pdf πατώντας στο επόμενο εικονίδιο:

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο