H Γερμανική Παροικία της Achaia Clauss

    Ο μοναχικός καβαλάρης που, στις αρχές του 19 ου αιώνα, συνήθιζε να μεταβαίνει με το άλογό του από το κέντρο της Πάτρας στο οροπέδιο του Ριγανόκαμπου, όπου αγόρασε κτήματα, φύτεψε αμπέλια και δημιούργησε την οινοποιία ΑΧΑΪΑ, λεγόταν Gustav Clauss και ήταν Γερμανός.

Οι δύο παλαιοί φίλοι, που συνεργάστηκαν στα πρώτα χρόνια της ΑΧΑΪΑ, προκειμένου η οινοποιία ν’ αποκτήσει γερές ρίζες και να αναπτυχθεί στον επιχειρηματικό χώρο για 160, μέχρι σήμερα, χρόνια, ήταν ο Gustav Clauss και ο ομοεθνής του Theodor Hamburger. Τόσο ο πρώτος, όσο και ο δεύτερος, διετέλεσαν Πρόξενοι της Γερμανίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι τρείς εμβληματικές επαύλεις, που ορθώνονται στην δυτική πλευρά του Κάστρου της ΑΧΑΪΑ, κατέναντι του Πατραϊκού κόλπου, είναι η βίλλα του Gustav Clauss, προς Νότον, το Theodoreum στο κέντρο, που πήρε το όνομά του από τον Theodor Hamburger, και η προς Βορράν οικία του οινοποιού Jacob Klipfel, τεχνικoύ διευθυντή του οινοποιείου, Γερμανικής καταγωγής. Αν σε αυτές προσθέσει κανείς και την κατεδαφισμένη οικία του διευθυντή του οινοποιείου Joseph Riedl, Γερμανοῦ υπηκόου, καθώς και την έπαυλη των αδελφών Fels, στο βόρειο άκρο του Κτήματος, τότε θα καταλάβει γιατί ο συντάκτης του γερμανόγλωσσου τουριστικού Οδηγού, με τίτλο PATRAS UND SEINE WEINE (Η ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ, Ζυρίχη 1900), έγραψε: «..Δικαίως ο λόφος που βρίσκεται η ΑΧΑΪΑ ονομάζεται Γερμανικό Βουνό, γιατί ανήκει και κατοικείται από Γερμανούς….».

Η αυξητική τάση των Γερμανών ιδιοκτητών του «Γερμανικού βουνού», καταγράφεται και επίσημα στα 1873, οπότε η επιχείρηση γίνεται «ανώνυμος γερμανική εταιρία υπό την επωνυμίαν «Αχαΐα», προς κατασκευήν ελληνικών οίνων …», μέτοχοι της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, και οι Γερμανοί κ.κ. Theodor Hamburger, Albert Hamburger, Peter Clauss (in Mannheim), Adolph Meller, Ι.Ι Γράδμανς (Στουχάρδη), I. Ferd. Nagel (in Hamburg), Adolph Gruber (Genua), Κάρολος Κέλλερ και, βέβαια οι αδελφοί Fels, της γνωστής τότε εταιρείας Fels&Co.

Στους μετόχους όμως, της εταιρείας, δεν περιλαμβάνονται παρά ελάχιστοι από τους κατοίκους αυτής της ιδιότυπης αποικίας, που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στο οινοποιείο. Ένα κατάλογο των ονομάτων αυτών των ανθρώπων, δημοσιοποίησε η λαογράφος κ. Ροδούλα Σταθάκη, η οποία στο βιβλίο της «Η οινοποιός εταιρεία ΑΧΑΪΑ και τα χειροποίητα βαρέλια της» γράφει:

«Στο πολύτιμο γερμανικό αρχείο της ΑΧΑΪΑ CLAUSS υπάρχει ένα χειρόγραφο βιβλίο με επιγραφή HAUPTBUCH GUTLAND I (Καθολικόν) 1893-1915, … όπου υπάρχει μια καταγραφή του πληθυσμού … με ημερομηνία 11/23 Ἀπριλίου 1899». Και παραθέτει αυτούσια τη φωτογραφία της σελίδας με τα ονόματα των κατοίκων, αρκετοί από τους οποίους ήσαν Γερμανοί και, ασφαλώς, εργάζονταν ως λογιστές και γραφείς της εταιρείας, αν κρίνουμε από τα ογκώδη, χειρόγραφα γερμανικά λογιστικά βιβλία και τους τόμους αντιγράφων των γερμανόγλωσσων εξερχομένων επιστολών.
Μετά τον θάνατο του Gustav Clauss, τη διεύθυνση των εργασιών του Οινοποιείου συνέχισαν οι μέτοχοι της εταιρείας και πρώτοι συνεργάτες του Ιδρυτή, μέχρι την κήρυξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, οπότε οι Γερμανοί υπήκοοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, και η ΑΧΑΪΑ ετέθη στην μεσσεγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μέχρι το 1918 που οι μετοχές της πέρασαν στα χέρια, του σταφιδέμπορου Βλάση Αντωνόπουλου και η εταιρεία, τιμής ένεκεν, μετονομάστηκε σε ΑΧΑΪΑ CLAUSS…

 

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο