Η AXAÏA CLAUSS… αεί Οινοποιεί!

 

Από το 1861 η ΑΧΑΙΑ CLAUSS οινοποιεί. Με γνώσεις που μόνο η πείρα διδάσκει.

Ξεκινήσαμε όταν ένας άνθρωπος με πάθος και αγάπη για το κρασί, ο Βαυαρός Gustav Clauss, αγόρασε γη και έβαλε τα θεμέλια του κάστρου – οινοποιείου.

Το 1911, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων της «οινοποιού εταιρίας ΑΧΑΪΑ», εκδόθηκε από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες της οινοποιίας που διαδέχθηκαν τον G. Clauss, το πρώτο άλμπουμ με φωτογραφίες της Αχάια Clauss. Ο τίτλος του είναι “Achaia” Actiengesellschaft fur Weinproduction Patras 1861-1911. Στον πολύ ενδιαφέροντα Πρόλογο αυτής της έκδοσης – που στην ουσία είναι μια φωτογραφική συλλογή με εικόνες από το οινοποιείο – έχουμε τη πρώτη περιγραφή του τοπίου:
«Actiengesellschaft – Ένας φαρδύς δρόμος οδηγεί δια μέσου του αμπελώνα στη κοιλάδα της Gutland, αφού διασχίσει μια ακαλλιέργητη έκταση με γιγάντια πλατάνια, τεράστιους θάμνους, πικροδάφνες και άλλα φυτά, όπου κανείς φτάνει από δρομάκια και μονοπάτια. Στο τέλος, μια μικρή ανηφόρα και μετά οι δυτικοί αμπελώνες της «ΑΧΑΪΑ»… Ανάμεσα από δυο κυπαρίσσια το φυλάκιο του αμπελώνα και μετά η είσοδος, στολισμένη με σημαίες και δεξιά κι αριστερά δυο επιβλητικοί πύργοι…..».

Από τότε που φυτεύτηκε το πρώτο κλήμα και μπήκαν τα θεμέλια του αμπελώνα της «ΑΧΑΪΑ» και του οινοποιείου της είχαν περάσει πέντε δεκαετίες το 1911, και μέχρι το σήμερα δεκαέξι δεκαετίες. Μια ματιά στα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσε παρά να κινήσει το ενδιαφέρον των φίλων μας σε όλο το κόσμο, αφού σχεδόν ταυτίζονται με την ιστορία της προόδου της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιητικής τέχνης.

Ο ταξιδιώτης πηγαίνοντας προς τα νοτιά φτάνει στο Μωριά που έχει χωρισθεί από την Στερεά Ελλάδα από ένα μικρό πέρασμα, τον Ισθμό, και βρίσκεται στα χώματα ενός χώρου από την κλασική αρχαιότητα. Η Πάτρα απλώνεται μπροστά του αγκαλιασμένη από πλούσιους αμπελώνες, με δεσπόζον το κάστρο της, ένα Κάστρο που τα πρώτα θεμέλιά του τέθηκαν τον καιρό της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Μετά η πεδιάδα, και κάπου ανάμεσα σε δυο βουνά, ένας λόφος που εντυπωσιάζει με τους πύργους και τα μικρότερα κτίσματά του, κι αυτά πνιγμένα στα αμπέλια.

Είναι το κτήμα της «ΑΧΑΪΑ» που δημιούργησε ο Βαυαρός Gustav Clauss ξεκινώντας το 1861, αλλά και η συνέχισή του από την οικογένεια του Βλάση Αντωνόπουλου («Και η συνέχιση ενός τέτοιου έργου είναι και αυτό μια δημιουργία»), μια οινοποιία μεγάλη και τρανή, γνωστή στις πέντε ηπείρους, που αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στα 160 χρόνια της διαδρομής.

 

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο