Μαυροδάφνη

Η Μαυροδάφνη είναι μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες και καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, με τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε Αχαΐα και Κεφαλληνία. Στην Αχαΐα απαντάται και με την ονομασία Ρενιώ που θεωρείται παραλλαγή της Μαυροδάφνης. Βέβαια μετά από χρήση μοριακών δεικτών (Stavrakaki και Biniari 2008) έδειξε ότι πρόκειται για διαφορετική ποικιλία.

Φυτό: είναι φυτό μέτριας έως υψηλής ζωηρώτηρας και ευρωστίας, μέτριας παραγωγικότητας ( 500 έως 1000 κιλά /στρέμμα), κάθε καρποφόρος βλαστός φέρει κατά μέσω όρο 2 σταφυλές από τον 3ο έως 5ο κόμβο. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και σε αμφίπλευρο γραμμικό σχήμα και δέχεται κλάδεμα καρποφορίας είναι βραχύ (δύο οφθαλμούς). Προσαρμόζεται καλά σε εδάφη μέσης γονιμότητας, δροσερά, καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, τον περονόσπορο και ιώσεις (κυρίως το καρούλιασμα) μέτρια ανθεκτική στο ωίδιο και το βοτρύτη. Συνήθως παρουσιάζει ανθόρροια σε μικρή η μεγάλη ένταση που επηρεάζεται από τις κληματικές συνθήκες, όπως οι βροχές την περίοδο της ανθοφορίας, και τις καλλιεργητικές  συνθήκες που προκαλούν αυξημένη ζωηρότητα. Στο νομό Αχαιάς τα προηγούμενα χρόνια αυτό το αντιμετώπιζαν με χαραγή και μετέπειτα με χρήση φυτορρυθμιστικών ουσιών, στις μέρες μας μετά από σωστή μακροχρόνια μελέτη και κατανόηση της συμπεριφοράς της ποικιλίας αντιμετωπίζεται με τις κατάλληλες αμπελουργικές πρακτικές (κλάδεμα, λίπανση επιλογή εδάφους κτλ.)  παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα υποκείμενα που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας.

Σταφυλή: μετρίου μεγέθους, κυλινδροκωνικη(η Ρενιώ είναι κυλινδρική), σχετικά αρραιόραγη ως κανονικής πυκνότητας συνήθως διπλή («τσιγκέλλα») για αυτό έχει πάρει και το σχετικό προσωνύμιο. Ποδίσκος μετρίου μήκους ανθεκτικός.

Ράγα: μικρή έως μέτρια, σφαιρική ως ελαφρά δισκοειδείς, φλοιός παχύς μελανου, ερυθρομέλανου χρωματισμού πλούσια σε φαινολικά (τανίνες- ανθοκυάνες), σάρκα μετρίως ανθεκτική, σχεδόν συνεκτική, μετρίως εύχημη. Φέρει ένα έως δύο γίγαρτα.

Η μαυροδάφνη όταν καλλιεργείται σε σωστές  αμπελουργικές συνθήκες δίνει γλεύκοι υψηλής σακχαροπεριεκτικότητας, μέτριας οξύτητας, σχετικά υψηλού Ph (3.6-3.8) και υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες και ολικές φαινόλες. Τέλος τα κρασιά που θα παραχθούν είναι ιδιαίτερης και υψηλής αρωματικής έντασης.

(Σύμφωνα με το κ. Σταυρακάκη ο αρωματικός χαρακτήρας επιτυγχάνεται από σταφυλές των οποίων ο τρυγητός γίνεται στο στάδιο της υπερωρίμανσης).

Η μαυροδάφνη οινοποιείται για τη παραγωγή φυσικός γλυκων οίνων (ΠΟΠ  ‘Μαυροδάφνη Πατρων’ και ‘Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας’)  είτε για τη παραγωγή ξηρών οίνων.

Ο Gustav Clauss όταν ίδρυσε το οινοποιείο του στην Αχαΐα δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη παραγωγή Μαυροδάφνης. Η ποικιλία αυτή τράβηξε το ενδιαφέρον του, γιατί μπορούσε να δημιουργήσει ένα κρασί ζεστό, γλυκό με ρουμπινί χρώμα ανάλογο προς το Porto. Ξέρουμε πως το Porto αποτελούσε το πλούτο και τη δόξα της Πορτογαλίας, για ολόκληρο τον 19ο αιώνα, αφού εξαγόταν σχεδόν αποκλειστικά στην Αγγλία και στο γερμανικό κόσμο. Σε αυτές τις αγορές ήθελε να διεισδύσει και ο Κλάους με τα κρασιά του. Άλλωστε, ως Βαυαρός, γνώριζε τις συνήθειες τους. Ωστόσο, υπάρχουν έγγραφα στο προσωπικό του αρχείο που αποδεικνύουν την παραγωγή και εξαγωγή ερυθρών ξηρών οίνων της ποικιλίας Μαυροδάφνης.

Στον 20ον αιώνα η μαυροδάφνη, σαν γλυκό κρασί,  έγινε πολύ γνωστή και απέκτησε φήμη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού κάνοντας γνωστό το ελληνικό κρασί για πολλές δεκαετίες. Στις μέρες μας κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαίως  ένας επαναπροσδιορισμός του τρόπου διαχείρισης οινοποίησης της ποικιλίας ώστε να αυξηθεί η παραγωγή ποιοτικών ερυθρών ξηρών οίνων. Ήδη τη τελευταία δεκαετία παρατηρείται ενδιαφέρον από τους οινοποιούς και έχουν παραχθεί αξιόλογοι οίνοι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ένας από τους κύριους λόγους που κρατούν  στάσιμη τη παραγωγή και εξέλιξη της ποικιλίας είναι η απαρχαιωμένη νομοθεσία που απαγορεύει την αναγραφή της ποικιλίας σε οποιοδήποτε σημείο της ετικέτας. Έχουν γίνει πάρα πολλές  συντονισμένες προσπάθειες από τους οινοποιούς για να αλλάξει αυτό γιατί αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια προώθησης του προϊόντος και ιδιαίτερα στις αγορές του εξωτερικού που τα τελευταία χρόνια δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά και ειδικά για τις γηγενείς ποικιλίες.  Με την αλλαγή της νομοθεσίας εκτιμώ ότι στην Αχαΐα θα αυξηθεί η παραγωγή ξηρών οίνων από τη ποικιλία μαυροδάφνη και οι παραγωγοί θα ξανά στραφούν στη καλλιέργεια της ποικιλίας εν αντιθέσει των ξενικών ερυθρών ποικιλιών. Στις οινοποιήσεις και στις μικρές παραγωγές που έχουμε πραγματοποιήσει παρατηρούμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη και μοναδική ποικιλία που έχει όλη τη δυναμική και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές ποικιλίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Achaia Clauss 1861-2021, 160 Χρόνια Οίνο-Ποιεί.

Προμηθευτείτε τα κρασιά σας με αυθημερόν παράδοση στην περιοχή της Πάτρας, και 3-4 εργάσιμες ημέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο eshop μας CAVACLAUSS.gr

Aποκλειστική σειρά Catro Clauss:

 

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο