Jacob Klipfel: O Οινολόγος του G. Clauss
Ο Jacob Klipfel ήταν ο αφανής πρωτεργάτης που δημιούργησε μαζί με τον Clauss την Μαυροδάφνη που έφθασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ήταν ο πρώτος οινολόγος του Clauss και μαζί, ξεκίνησαν για να δημιουργήσουν το μυθικό κρασί, τη γλυκιά Μαυροδάφνη.
O Jacob Klipfel (Ιάκωβος Κλίπφελ) ήταν γόνος μιας παλιάς οικογένειας, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και η οποία ήταν φημισμένη για τα κρασιά της. Η μεγάλη αυτή οικογένεια μετά τον Τριακονταετή πόλεμο (1618-1648), διασκορπίστηκε και μέχρι πριν λίγα χρόνια, τη συναντούσαμε στη Βασιλεία της Ελβετίας, στην Αλσατία και στη Γερμανία.
Η «Μαυροδάφνη» ήταν αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών του Gustav Clauss και του Jacob Klipfel, που ξεκίνησε ως Μαλβασία, απ’ το γνωστό κρασί της Μονεμβασίας, με τη γαλλική “Malvoisie” ή την γερμανική “Malvasier”, ονομασία της. Η καθιέρωση της «Μαυροδάφνης» συμπίπτει με την ίδρυση το 1873, της Ανώνυμης Εταιρίας «ΑΧΑΙΑ», αφού την ίδια χρονιά βραβεύεται στη Βιέννη.
Ο Klipfel ήταν επίσης και τεχνικός διευθυντής της Οινοποιητικής Εταιρίας ΑΧΑΙΑ, γεγονός το οποίο πληροφορούμαστε από την ιδιόχειρη επιστολή του προς το Δημήτριο Μουλά, οινοπαραγωγό εκ Τριπόλεως, στις 16/28 Σεπτεμβρίου 1899.
Εκτός όμως από το Jacob Klipfel και ο γιός του, ο Herman Klipfel, συνέχισε στον ίδιο οινοποιητικό δρόμο. Ήταν ιδιοκτήτης μιας μεγαλοπρεπούς επαύλεως που δεσπόζει στον οικιστικό ιστό της Gutland και διαθέτει ένα ευρύχωρο κελλάρι με το χαρακτηριστικό όνομα «ισπανικό υπόγειο». Ο Herman Klipfel λοιπόν, τα άφησε όλα αυτά, σε μια περίοδο που άνθιζε η αγορά του Άλ Χαλίλι, ασφαλώς, αλλά και της Ανατολής, γενικότερα, κι έφυγε για της Ανατολής τα μέρη… Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Συνεχίζεται…