Η πολυεθνική Κοινότητα της Αχαία Clauss

 

   Ο Gustav Clauss επέλεξε συνεργάτες που εγκατέστησε μαζί με τις οικογένειες τους στο κτήμα της Gutland. Η πολυεθνική κοινότητα αποτελείτο από Μαλτέζους καλούς τεχνίτες στο ξύλο, την πέτρα και το μέταλλο, Ιταλούς βαρελοποιούς, Βαυαρούς στα διοικητικά, αλλά Βαυαρός ήταν και ο πρώτος οινολόγος του κτήματος, ο Ιάκωβος Κλιπφελ, και Έλληνες. Οι τέσσερις εθνότητες αντιπροσώπευαν τρεις θρησκευτικές κοινότητες ήτοι; Μαλτέζοι και οι Ιταλοί καθολικοί, Βαυαροί προτεστάντες, και οι Έλληνες ορθόδοξοι. Η πολυεθνική κοινότητα συνεργάστηκε αρμονικά μεταξύ τους για την υλοποίηση του οράματος του Clauss και άφησαν έντονο το αποτύπωμα της δημιουργίας το όποιο υπάρχει μέχρι σήμερα μετά από 160 χρόνια.

Στο ιστορικό αρχείο της ΑΧΑΙΑ CLAUSS, υπάρχει χειρόγραφο βιβλίο με την επιγραφή «Hauptbuch Gutland I» (Καθολικόν) ετών 1893-1925. Στις σελίδες του βιβλίου 352-353, υπάρχει καταγραφή του πληθυσμού της Gutland με ημερομηνία 11/23 Απριλίου 1899.

 

   Η καταχώρηση αφορά σε «Καθολικούς», «Προτεστάντες» και «Έλληνες», προφανώς Ορθοδόξους. Οι Καθολικοί είναι 51, οι Προτεστάντες 8 και οι Ορθόδοξοι 67, σύνολο 126 κάτοικοι. Είναι καταχωρισμένοι Έλληνες και ξένοι, με ονόματα και επίθετα, ημερομηνία γεννήσεως, γάμου και, κάποιοι, θανάτου. Η έρευνα όμως για την πολύ-πολιτισμική οικογένεια της ΑΧΑΙΑ CLAUSS συνεχίζεται στο αρχείο της Καθολικής Ενορίας Πατρών. Η Καθολική Ενορία Πατρών, μέσα από την αξιόλογη έρευνα των αρχείων της και απαντώντας σε σχετική επιστολή της ΑΧΑΙΑ CLAUSS, τον Μάρτιο/Απρίλιο 2015, ενημέρωνε για το Καθολικό προσωπικό, που έζησε και εργάστηκε στην ΑΧΑΙΑ CLAUSS, στις αρχές του 20 ου αιώνα όταν η περιοχή ονομαζόταν Gutland ή Ριγανόκαμπος. Από την έρευνα των αρχείων της Καθολικής Ενορίας, προκύπτει ότι υπήρχε η οικογένεια MALIA από τη Μάλτα, η οικογένεια CARAMBALESE από τη Μολφέτα της Νότιας Ιταλίας, η οικογένεια PUGLIESE από το Modugno-Μπάρι, η οικογένεια BEER από τη Γερμανία, η οικογένεια WEEBER από τη Γερμανία, η οικογένεια RIEDL από τη Γερμανία.

Για τις θρησκευτικές ανάγκες της Καθολικής κοινότητας, είχε δημιουργηθεί και συνεχίζει να υπάρχει, το Καθολικό Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας ή του Αγίου Γεωργίου, όπου  υπάρχει ακόμα εικόνα του έφιππου Αγίου Γεωργίου με αφιέρωση της οικογένειας RIEDL, εικόνα της Παναγίας της Καρμήλου και τα αγαλματίδια στο Βήμα, της Αγίας Άννας και της μικρής Παναγίας.

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο