Αναδρομή σε ορισμένα εμβληματικά κρασιά της ΑΧΑΙΑ CLAUSS
Η ΑΧΑΙΑ CLAUSS εκτός από τον ιστορικό χώρο του οινόκαστρου, του αυτοκρατορικού κελαριού και των λοιπών χώρων, μεγάλης πολιτισμικής αξίας, που αποτελεί πόλο έλξης, έχει τεράστια ιστορία οινοποίησης παγκοσμίων γνωστών και βραβευμένων κρασιών. Ορισμένα μόνο από τα εμβληματικά της κρασιά, ήταν:
Santa Helena: ξηρό κρασί από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών των Πατρών. Σπινθηροβόλο και εύγευστο. Λευκός ξηρός οίνος με έναν μοναδικό συνδυασμό του Γαλλικού Ugni Blanc με το Chardonnay της Πυλίας.
Castel Danielis (Καστέλ Ντανιέλις): βαθυκόκκινος οίνος με θαυμάσια γεύση, εύγευστο, απολαυστικό, χορταστικό. Πρώτο έτος παραγωγής ήταν το 1935. Πήρε το όνομά του από τη Βυζαντινή αρχόντισσα της Πάτρας, Δανιηλίδα, γνωστή για το περίφημο κρασί της, που το πρόσφερε στις γιορτές των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.
Santa Helena και Castel Danielis: ήταν δύο πραγματικά διαμάντια της AXAIA CLAUSS. Η περίφημη ξανθή Σάντα Έλενα (Santa Helena) και ο μελαχρινός Πύργος, το Καστέλι της Δανιηλίδος (Castel Danielis).
To Castel Danielis ήταν ο αυστηρός και βαρύς αδελφός της Santa Helena. Ότι ήταν η Santa Helena στα λευκά κρασιά, ήταν το Castel Danielis στα μαύρα.
Roditis (Ροδίτης, κοκκινέλι): απλό, εύγευστο, εφάμιλλο των καλύτερων Γαλλικών κρασιών.
ANTIKA: αγνό, ελαφρό, απολαυστικό, που πινόταν παγωμένο.
Νεανικός: οίνος λευκός ξηρός, αφιερωμένος στη νεότητα και την ομορφιά.
Φιλάμπελο: λευκό ξηρό Πελοποννησιακό κρασί, με εμφιάλωση σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Επιλογή: κρασί παλαιωμένο σε βαρέλια allier της ποικιλίας «Αγιωργήτικο», με εμφιάλωση σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Λεόντειος Οίνος: ξηρός ερυθρός οίνος, ο οποίος πήρε το όνομά του από το μυθολογικό Λέοντα της Νεμέας.
Πελοποννησιακός τοπικός οίνος: κυκλοφορούσε λευκός και ερυθρός. Ο λευκός ξηρός, προερχόταν από τις ποικιλίες Ροδίτη ημιορεινής Αχαΐας, Chardonnay και Ugni Blanc Πυλίας. Ο ερυθρός ξηρός ήταν ποικιλίας Αγιωργίτικου Νεμέας και Cabernet Sauvignon.
Chateau Clauss: ανήκε στη κατηγορία του τοπικού οίνου «Πλαγιές Πετρωτού». Η ονομασία προέρχονταν από τους πύργους που δεσπόζουν στο μέσο των ιδιόκτητων αμπελώνων του Chateau Clauss.
Cava Clauss: οίνος ερυθρός ξηρός, που παράγονταν από τις ευγενικές ποικιλίες Αγιωργήτικο Νεμέας, Μαυροδάφνης και Cabernet Sauvignon, οι οποίες καλλιεργούνταν στους αμπελώνες της AXAIA CLAUSS.
Συλλογή (Λευκός – Ερυθρός – Ροζέ): επίλεκτη συλλογή των εκλεκτών ποικιλιών Ροδίτης, Ugni Blanc, Chardonnay, Αγιωργήτικο και Cabernet Sauvignon, δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Κρητικός: κυκλοφορούσε λευκός και ερυθρός. Ο λευκός οίνος ανήκε στη κατηγορία «τοπικών οίνων Κρήτης» από την εκλεκτή ποικιλία Βηλάνα. Ο ερυθρός οίνος ανήκε στη κατηγορία «τοπικών οίνων Κρήτης» από υψηλής ποιότητας Κοτσιφάλη και Μανδηλαριά.
Το πιο γνωστό και ιδιαίτερα εμβληματικό κρασί ήταν η Δεμέστιχα.
Η Δεμέστιχα, ήταν ηγεμονικό κρασί που είχε κατακτήσει την Ελλάδα και εξάγονταν σε δεκάδες χώρες. Γευστικό, με διακριτικό άρωμα, σταθερό στην ποιότητα. Ήταν το κρασί κάθε Ελληνικού σπιτιού. Η ποιότητά της ήταν διεθνώς γνωστή και είπε αποτελέσει αντικείμενο πόθου και θαυμασμού. Ποιήματα είχαν διάφορα γραφεί για τη Δεμέστιχα, όπως το πιο κάτω που είχε αποσταλεί από θαυμαστή στο μηνιαίο περιοδικό της AXAIA – CLAUSS, Οκτώβριος 1974, Έτος 11ον, αριθ.126, σελ.10:
Δεμέστιχα, έχει τα πρωτεία Σε ποιότητα καλή, Έχει φήμη τεραστία κι έχει απλωθή πολύ.
Είναι απόλαυση σαν πίνεις Δεμέστιχα πάντα στο φαί, Νιώθεις ξεκούραση μεγάλη Στο κουρασμένο σου κορμί.
Ζωή και δύναμη σου δίνει της ΑΧΑΙΑ το κρασί κάθε πίκρα σου την σβύνει σου κάνει την ζωή χρυσή.
Κάθε ποτήρι απόλαυση κάθε γουλιά και κέφι. Δεμέστιχα όποιος θα πιή πετά ψηλά στα νέφη.
Η ετήσια παραγωγή φιαλών όλων των ειδών κρασιών έφθανε το 1974, τα 17 εκατομμύρια και από αυτές το 70% πήγαινε στην εσωτερική αγορά και το υπόλοιπο 30% σε 30 χώρες. Όταν ήταν η εποχή του τρύγου, απαιτούνταν 170 εργάτες σε τρεις βάρδιες για την παραλαβή 600-700 τόνων σταφυλιών, που έφθαναν καθημερινά σε μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα για να χυθούν και να συμπιεστούν στα τεράστια ειδικά μηχανήματα, που είχαν αντικαταστήσει τα «πατητήρια» της παλαιότερης εποχής.
Πηγές:
Αρχείο ΑΧΑΙΑ CLAUSS