ΑΧΑΙΑ CLAUSS και τα ορεκτικά ποτά και απεριτίφ

Η λέξη «απεριτίφ» προέρχεται από το λατινικό aperire (ανοίγω) και προσδιορίζει ένα οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό, το οποίο πίνεται πριν το γεύμα για να ανοίξει η όρεξη.

Το απεριτίφ προκαλεί την έκκριση γαστρικών υγρών που δημιουργούν το συναίσθημα της πείνας. Ως απεριτίφ θεωρούνται κρασιά ή λικέρ στα οποία έχουν προστεθεί ουσίες που ανοίγουν την όρεξη. Τέτοια είναι: το βερμούτ, τα bitter, το ούζο και το κοκτέιλ. Το γνήσιο απεριτίφ γινόταν με βάση το κρασί ή το οινόπνευμα. Οι Ασσύριοι έφτιαχναν ένα απεριτίφ από κρασί φοίνικα. Οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, έπιναν ως ορεκτικό, κρασί στο οποίο προσέθεταν μέλι. Ο ποιητής Οράτιος πριν καθίσει να γράψει έπινε πάντα μερικά ποτήρια κρασί του Φαλέρνο.

Οι Έλληνες γιατροί στη Ρώμη, έφτιαξαν πρώτοι τους «αρωματικούς οίνους» κρασί στο οποίο προέθεταν μέλι, πιπέρι, μαστίχα, χουρμάδες και άλλα μπαχαρικά. Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν και τη μπύρα, την οποία θεωρούσαν σαν το «κρασί των φτωχών».

Υπήρχαν επίσης και τα κοκτέιλ, τα μίγματα δηλαδή διαφόρων ποτών, που είχαν την προέλευσή τους στην Ιταλία της Αναγεννήσεως.

Το βερμούτ πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία, το 15ο αιώνα ενώ 100 χρόνια αργότερα οι Ιταλοί είχαν αρχίσει την παραγωγή βερμούτ σε μεγάλη κλίμακα.

Η ΑΧΑΙΑ CLAUSS, παρήγαγε βερμούτ (vermouth), από γνήσια κρασιά, που θεωρούνταν από τα καλύτερα του κόσμου.

Παρήγαγε Ούζο, το «βασιλιά των απεριτίφ», που ήταν διπλής απόσταξης, εγγυημένης ποιότητας, που εξάγονταν σε 20 χώρες. Επίσης, παρήγαγε και εξήγαγε στη Γαλλία το ούζο ΑΚΑΥΑ.

Παρήγαγε Σέρυ εκλεκτό, με διεθνείς επιτυχίες και ΜΑΣΤΙΧΑ, ένα εκλεκτό ορεκτικό κρασί.

Προσέφερε το ROZEL, ένα περίφημο ορεκτικό, πικρούτσικο στη γεύση, αρωματικό.

Επιπλέον προσέφερε το Clauss Bitter, ένα θαυμάσιο πικρό ορεκτικό και χωνευτικό ποτό, που πινόταν παγωμένο, με σόδα, τζίν, βερμούτ ή σκέτο.

Η σαμπάνια ROYAL CLUB, ένα ακόμα προϊόν της ΑΧΑΙΑ CLAUSS, είχε διεθνή φήμη γιατί προερχόταν από ειδικά σταφύλια της περιοχής Πατρών και γίνονταν από φυσική ζύμωση. Προσφέρονταν σε δύο ποιότητες: Royal Club Brut και Royal Club Demi-Sec, για πριν και για μετά το γεύμα.

Εκτός από σαμπάνια, παρήγαγε επίσης βότκα καθώς και τσέρυ μπράντυ, μπράντυ 7 αστέρων και πίπερμαν.

Η παράδοση των εκλεκτών ορεκτικών ποτών και απεριτίφ, συνεχίζεται σήμερα με την Μαυροδάφνη (Reserve, Grand Reserve, Castro Clauss), το Μοσχάτο Πατρών, τη Μελισσέα, τη Μελισσέα Castro Clauss και την Άδολη Γη Ροζέ.

 

 

 

Πηγές:  

Αρχείο ΑXAIA CLAUSS

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο