9 Οκτωβρίου 1885: Επίσκεψη της Αυτοκράτειρας Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ στην ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου, πριν 135 έτη, το 1885, η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ επισκέφθηκε τη Gutland στην ΑΧΑΙΑ CLAUSS. Προς τιμήν της, ο Gustav Clauss, της αφιέρωσε το κελάρι και ονόμασε όλο το κελάρι «Imperial Cellar» δηλαδή «Αυτοκρατορικό Κελάρι».

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, μια μυθιστορηματική μορφή που δέσποσε για το κάλλος, την ευστροφία αλλά και για την καλλιέργεια του πνεύματός της και τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις της, έγινε ευρέως γνωστή όταν η ηθοποιός Romy Schneider, την ενσάρκωσε κινηματογραφικά στη θρυλική «Sissi».

Γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1837 στον Οίκο των Possenhofen της Βαυαρίας. Ήταν το τέταρτο παιδί του Δούκα Μαξιμιλιανού Ιωσήφ της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Λουδοβίκας. Από μικρή ηλικία η οικογένειά της και οι φίλοι της την αποκαλούσαν «Sissi». Σε ηλικία 16 ετών, παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ των Αψβούργων και έγινε, έτσι, αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, Κροατίας και Βοημίας.

Ήταν ανήσυχο πνεύμα και δύσκολα προσαρμοζόταν σε ενέργειες του πρωτοκόλλου. Ακολούθησε μια πολυτάραχη ζωή σε Ισπανία, Αγγλία και Ελλάδα, όπου μυήθηκε στα Ελληνικά γράμματα από πολλούς δασκάλους, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος.

Όταν ο γιός της πρίγκιπας του στέμματος Ροδόλφος, απεβίωσε ξαφνικά, κλονίστηκε ο ψυχικός της κόσμος και αναζήτησε ηρεμία μακριά από τη Βιέννη, στη Κέρκυρα. Εκεί άρχισε την ανοικοδόμηση ενός μικρού ανακτόρου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1891 και ονομάστηκε «Αχίλλειον». Αντάξιο της ταραγμένης ζωής της, το τέλος της ήλθε το 1898: δολοφονήθηκε σε ένα ταξίδι της στην Ελβετία.

Σήμερα, στο αυτοκρατορικό κελάρι της ΑΧΑΙΑ CLAUSS, υπάρχει ακόμα το πορτραίτο της.

 

Πηγές:

– Αρχείο ΑΧΑΙΑ CLAUSS

– Σταθάκη-Κούμαρη, Ροδούλα, Η Οινοποιός Εταιρεία «ΑΧΑΙΑ» και τα Χειροποίητα Βαρέλια της.

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο