Αμαλία Μεγαπάνου – Μια σπουδαία Πρώτη Κυρία και Ελληνίδα συγγραφέας

Αμαλία Μεγαπάνου

Στα 91 της χρόνια έφυγε από τη ζωή, η Αμαλία Μεγαπάνου. Η Αμαλία Μεγαπάνου (1929-2020), ήταν γόνος της οικογένειας Κανελλόπουλου από την Αχαΐα. Ήταν ανιψιά του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και σύζυγος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν μια πραγματική αστή, με υψηλή μόρφωση και ενασχόληση με τη φιλοσοφία, τις θρησκείες και την κλασσική γραμματεία.

Ήταν πρότυπο ήθους, συμπεριφοράς και κομψότητας. Το 1951 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο ακολούθησε στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960. Τον Απρίλιο του 1961, συνόδευσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην επίσκεψή τους, στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε στο Λευκό Οίκο, τον Τζων Κέννεντυ. H Αμαλία Μεγαπάνου ήταν η πρώτη σύζυγος Έλληνα πρωθυπουργού που απασχόλησε τις κοσμικές στήλες και έγινε εξώφυλλο σε περιοδικά ενώ είχε θεωρηθεί ως η Ελληνίδα Τζάκι Κέννεντυ λόγω της κομψότητάς της.

Ο γάμος τους κράτησε μέχρι το 1972, όταν αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής.

Χειρόγραφη ευχαριστήρια επιστολή της Αμαλίας ΜεγαπάνουΠαντρεύτηκε δεύτερη φορά τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, το 1973, το επώνυμο του οποίο και διατήρησε. Παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θεωρούνταν επίσης ως μια Πρώτη Κυρία (με κεφαλαίο Κ) σε όλη της ζωή αφού δεν μίλησε για τους γάμους της ενώ δεν έδινε συνεντεύξεις, από επιλογή και όχι λόγω μειωμένης αντίληψης.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν μια σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας, πολυγραφότατη και διαχρονικά ενεργή, με περισσότερα από 18 βιβλία που εκδόθηκαν με το όνομά της από το 1982 έως και το 2014. Η ευγένεια και το ήθος της, μας είχαν αγγίξει και εμάς, στην Αχαΐα Clauss, μέσα από την χειρόγραφη ευχαριστήρια επιστολή της.

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο