Τιμάμε την παγκόσμια μέρα της μητέρας

Στις 10 Μαίου 2020, έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μια ημέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα. Μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.
Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Η Achaia Clauss και οι Αμπελώνες Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, την ημέρα αυτή θα ήθελαν να υπενθυμίσουν την γυναίκα και μητέρα. Γαλλίδα καλλιτέχνη αμερικανικής καταγωγής, πράκτορα της Γαλλικής Αντίστασης και ακτιβίστρια αστικών δικαιωμάτων, Ζοζεφίν Μπέικερ.

Πέθανε το 1975 και θάφτηκε με στρατιωτικές τιμές, ήταν η πρώτη αμερικανή γυναίκα στην ιστορία της Γαλλίας, που κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές και με παρουσία 20.000 ατόμων. Παντρεύτηκε Γάλλο βιομήχανο και μεγάλωσε τα παιδιά της στη Γαλλία, απαρνούμενη την αμερικανική υπηκοότητά της ενώ υιοθέτησε και 12 παιδιά.

 

 

Τιμώντας την, της έχει αφιερωθεί μια ειδική έκδοση της σειράς ΜΟΡΦΕΑΣ των Αμπελώνων Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Πρόκειται για συλλεκτική Μαυροδάφνη ξηρή, με χρώμα ερυθρό με ιώδεις ανταύγειες όπου κυριαρχούν τα αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου μαύρου μούρου με νότες κρέμας ζαχαροπλαστικής, κακάο και καρύδας. Στο στόμα είναι μαλακό, μεσαίου όγκου, με φρουτώδη επίγευση.

Για την μοναδική Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μπορεί το κρασί ΜΟΡΦΕΑΣ με τη μορφή της Ζοζεφίν Μπέικερ, να συνδυαστεί με πιάτα κρεατικών με γλυκόξινες σάλτσες, όπως πάπια πορτοκάλι, χοιρινό με δαμάσκηνα, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και γεμιστή γαλοπούλα.

Για περισσότερα σχετικά με το κρασί ΜΟΡΦΕΑΣ και παραγγελίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.1861cwc.gr/order/ ή με email: 1861cwc@clauss.gr

 

Πηγές
Ιστοσελίδες: sansimera.gr και wikipedia

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο