Τιμούμε τον Ερυθρό Σταυρό
Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Το Κίνημα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και τους Εθνικούς Συλλόγους (NS) με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες.
Από την ίδρυσή του (πριν από 130 χρόνια) έως και σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που χρειάζονται υποστήριξη, προσφέροντας βοήθεια και αγάπη μέσα από τους Εθελοντές του.
Όλοι οι Τομείς και οι Διευθύνσεις του Ε.Ε.Σ. (Κοινωνική Πρόνοια, Νοσηλευτική, Σαμαρείτες, Διασώστες – Ναυαγοσώστες,
Αναζητήσεις κλπ) μπορούν και συνεχίζουν το έργο τους χάρη στην ανεκτίμητη προσφορά των Εθελοντών τους και των Μελών τους.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.
Σε καιρό πολέμου, είναι ανεκτίμητη η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, της νοσηλευτικής περίθαλψης τραυματιών και ασθενών, καθώς και της προστασίας των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.
Εξ’ ίσου όμως και σε καιρό ειρήνης, η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα είναι πολύτιμη.
Στη Πάτρα, ο Ερυθρός Σταυρός στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διένειμε άρτο και άλλα τρόφιμα, μουρουνέλαιο για τα παιδιά ενώ έδινε φάρμακα και γάλα για τους άρρωστους και τους φυματικούς. Εφοδίαζε με φάρμακα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, φυλακές, στρατόπεδα συγκεντρώσεως και ιδιώτες. Μοίραζε 4 οκάδες αλεύρι ανά άτομο το μήνα, όπως επίσης μπιζέλια και άλλα τρόφιμα. Οι ποσότητες ήταν υπολογίσιμες. «Δεν πέθαινες πια από πείνα», όπως έχει αναφερθεί.
Μόνιμος ξένος αντιπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, στη Πάτρα είχε εγκατασταθεί ο Χανς Ερενστρώλε. Ο Hans Ehrenstrale, θεολόγος, γεννήθηκε το 1914 στη Σουηδία. Από τους πρώτους μήνες του 1944 εργάσθηκε για τον επισιτισμό της πόλης των Πατρών και της γύρω περιοχής.
Στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, περιέθαλψε τους Καλαβρυτινούς. Ο Ερενστρώλε , μαζί με το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού καθ’ οδόν προς τα Καλάβρυτα προκειμένου να παράσχουν πρώτες βοήθειες στους κατοίκους έκαναν μία στάση στην ΑXAIA CLAUSS να πιούν ένα ποτηράκι, να πάρουν δύναμη . Τότε, στο βιβλίο επισκεπτών σε άπταιστα Ελληνικά ο Ερενστρώλε έγραψε: «Ο μεθ’ οίνου τελειώσει τελειώσει καλά . Θα γυρίσωμεν».
Για την βοήθειά του, οι Καλαβρυτινοί του έδωσαν το όνομα «Λευκός Άγγελος».
Ο Ερενστρώλε κράτησε την υπόσχεσή του και γύρισε. Σε μια προσκυνηματική επιστροφή του, μετά από 60 χρόνια, στην περιοχή των Καλαβρύτων, γύρισε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης της 13ης Δεκεμβρίου 2003. Στο περιθώριο της επίσκεψής του επισκέφθηκε την ΑΧΑΙΑ CLAUSS, η οποία τον τίμησε και του αφιέρωσε το βαρέλι χωρητικότητας 2.545 λίτρων, με Μαυροδάφνη του Οκτωβρίου του 1940. Λίγους μήνες αργότερα πέθανε. Για την Πάτρα θεωρείται ως ήρωας και γι’αυτό ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης ενώ το όνομά του δόθηκε σε οδό της πόλεως.
Όμως ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού στη Πάτρα την περίοδο της κατοχής είχε επεκταθεί ακόμα και στη διάσωση αιχμαλώτων αφού είχε συμμετάσχει ενεργά και με σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της ΑΧΑΙΑ CLAUSS, γεγονός που αποθανατίστηκε και υπάρχει σήμερα ακόμα η φωτογραφία στην έκθεση της Έπαυλης Clauss.
Τιμούμε τον Ερυθρό Σταυρό και πρέπει να θυμόμαστε τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλει σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.
Πηγές
Ερυθρός Σταυρός
Σταθάκη-Κούμαρη Ροδούλα, (2011), Η Οινοποιός εταιρεία «ΑΧΑΙΑ» και τα χειροποίητα βαρέλια της.
Φιλοσόφου Μαρία, Κατοχή και Αντίσταση στην Αχαϊα: Κοινωνικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις, Α’ τόμος, Διδακτορική Διατριβή