Η τροφή δεν είναι πηγή ή οδός μετάδοσης του κορoνοιού

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA), ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι η τροφή είναι πηγή ή οδός μετάδοσης του κορoνοιού.

Η EFSA παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση σχετικά με το ξέσπασμα της νόσου του κορoνοιού (COVID-19) που πλήττει μεγάλο αριθμό χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, Μάρτα Χούγκας, δήλωσε: «Εμπειρίες από προηγούμενα κρούσματα σχετικών κορονοϊών, όπως σοβαρό κορονοϊκό οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS-CoV) και κορονοιό αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), δείχνουν ότι η μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφής δεν συμβαίνουν. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορονοϊός είναι διαφορετικός από αυτή την άποψη “.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ενώ τα ζώα στην Κίνα ήταν η πιθανή πηγή της αρχικής λοίμωξης, ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο – κυρίως με αναπνευστικά σταγονίδια που οι άνθρωποι φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού και δεν υπήρξαν αναφορές μετάδοσης μέσω τροφής.

Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προληπτικές συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών σχετικά με την τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής κατά το χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων, όπως το πλύσιμο των χεριών, το μαγείρεμα σχολαστικά και η αποφυγή πιθανής διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ μαγειρεμένων και άψητων τροφίμων.

Η EFSA εδρεύει στην Πάρμα, στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, η οποία είναι μια από τις περιοχές που υπόκεινται επί του παρόντος σε έκτακτους περιορισμούς στην κυκλοφορία που επέβαλε η Ιταλική κυβέρνηση.

 

Πηγή: Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route, https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route, 9 Μαρτίου 2020

0

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο