ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Η «Ευγενής, παλιά επιδόρπιος και ιατρική» Μαυροδάφνη

Φαρμακευτική ΜαυροδάφνηΗ Μαυροδάφνη της «Achaia Clauss», η οποία οινοποιεί συνεχώς από το 1861 στο πανέμορφο κάστρο της, θεωρούνταν ως adler alter dessert – und medicinal – Malvasier δηλαδή «ευγενής, παλιά επιδόρπιος – και ιατρική – Μαλβαζία». Η Μαυροδάφνη, οίνος πολυτελείας, εξαγόταν κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατ’ εξοχήν στην Αγγλία και τη Γερμανία. Η προώθηση της Μαυροδάφνης σ’ αυτές τις αγορές δεν οφειλόταν μόνοστο ότι η γνήσια Μαυροδάφνη ως τύπος οίνου, είναι πράγματι το Ελληνικό Porto αλλά διευκολύνθηκε από την καταστροφή των αμπελώνων του Duro αφενός από τη φυλλοξήρα που πρωτοεμφανίστηκε το 1869 και αφετέρου από τον περονόσπορο, που ολοκλήρωσε την καταστροφή το 1893.

(περισσότερα…)

Read More

Αμαλία Μεγαπάνου – Μια σπουδαία Πρώτη Κυρία και Ελληνίδα συγγραφέας

Αμαλία Μεγαπάνου

Στα 91 της χρόνια έφυγε από τη ζωή, η Αμαλία Μεγαπάνου. Η Αμαλία Μεγαπάνου (1929-2020), ήταν γόνος της οικογένειας Κανελλόπουλου από την Αχαΐα. Ήταν ανιψιά του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και σύζυγος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν μια πραγματική αστή, με υψηλή μόρφωση και ενασχόληση με τη φιλοσοφία, τις θρησκείες και την κλασσική γραμματεία.

(περισσότερα…)

Read More

18η Μάϊου Διεθνής Ημέρα Μουσείων και «ανοιχτές πόρτες»

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

(περισσότερα…)

Read More

Τιμάμε την παγκόσμια μέρα της μητέρας

Στις 10 Μαίου 2020, έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μια ημέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα. Μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.
(περισσότερα…)

Read More

Η Achaia Clauss συμμετέχει στη παγκόσμια μέρα βιβλίου

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
(περισσότερα…)

Read More

Οι εποχές και το αμπέλι

«Κοίταξε βαθιά στη φύση και τότε, θα καταλάβεις τα πάντα καλύτερα»
– Albert Einstein

Το κρασί σε ένα ποτήρι θα το ονομάζαμε ένα από τα καλύτερα δώρα της μάνας γης. Είναι βασικό να πούμε ότι τα καλύτερα κρασιά παρασκευάζονται από ποιοτικά σταφύλια, και τα καλύτερα σταφύλια προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται. Ο γαλλικός όρος Terroir περιγράφει την ψυχή της γης, το μικροκλίμα της κάθε περιοχής που δίνει στα σταφύλια έναν μοναδικό χαρακτήρα. Έτσι, όταν τα χέρια των οινοποιών συνδυάζονται με τη δύναμη της φύσης, γεννιούνται κρασιά μοναδικά!

(περισσότερα…)

Read More

Κρασί: Ένα εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο

Σε όλες τις οικονομικές σχολές, οι φοιτητές των Χρηματοοικονομικών διδάσκονται για τις επενδύσεις κυρίως σε μετοχές, ομόλογα, συνάλλαγμα και παράγωγα προϊόντα. Αντίστοιχα και οι επενδυτές ασχολούνται πάντα περισσότερο με τις πιο πάνω κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Με την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, οι επενδυτές άρχισαν να αναζητούν νέες ή εναλλακτικές μορφές επένδυσης προκειμένου να έχουν μια καλή και ικανοποιητική σχέση κινδύνου και απόδοσης. Η εφημερίδα Wall Street Journal στις 3/10/2008 ανέφερε, κάτι που είναι γνωστό, ότι σε περιόδους κρίσης οι επενδυτές τείνουν σε φυσικά, απτά, προϊόντα που δεν εξαφανίζονται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την προώθηση και ανάπτυξη μιας λιγότερο γνωστής αγοράς, της αγοράς του κρασιού και της επένδυσης σε μπουκάλες κρασιού. Το 2010, η εφημερίδα Financial Times, ασχολήθηκε με τις καλύτερες αποδόσεις επενδύσεων της προηγούμενης δεκαετίας, από όπου μεταξύ άλλων προέκυψε ότι ένα Chateau Lafite του 1982 είχε την πρώτη θέση, με συνολική απόδοση 857% (με ετήσια ανατοκιζόμενη απόδοση 26%).

(περισσότερα…)

Read More

Παντρεμένος! Εγω…. Παντρεμένος!!

Ἀπὸ τὴν ΑΧΑΪΑ CLAUSS, στὴν λογοτέχνι κ. Ἀθηνᾶ Κακούρη, μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ὀνομαστικῆς της ἑορτῆς.

Στὰ ντοκουμέντα ποὺ ἁπαρτίζουν τὸ Ἱστορικὸ Ἀρχεῖο τῆς ΑΧΑΪΑ CLAUSS, συγκαταλέγεται καὶ ἡ μακρὰ σειρὰ τῶν Βιβλίων Ἐπισκεπτῶν.  Ἡ παροῦσα ἀνάρτηση, θὰ φέρει στὸ φῶς πληροφορίες ποὺ θησαυρίζονται σὲ ἕνα ἀπὸ αὐτὰ τὰ ἰδιόγραφα  «βιβλία»,  ἕνα τόμο δερματόδετο, διαστάσεων 30×23 cm, μὲ τὴν χρυσότυπη ἔνδειξη στὸ ἐξώφυλλό του «Einfchreibe buch für befuche auf Gutland», 194 σελίδων.

Καθώς, πρὸ ἐτῶν, φυλλομετρούσαμε τὶς σελίδες αὐτοῦ  τοῦ ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέροντος τόμου, ἐντοπίσαμε ἕνα κείμενο ποὺ μᾶς ἐντυπωσίασε. Κάποιος ἐπισκέπτης εἶχε ἀρχίσει τὴν καταγραφὴ τῶν σκέψεων ἤ τῶν ἐντυπώσεών του, μὲ τὴν ἀσυνήθη γιὰ Βιβλίο Ἐπισκεπτῶν φράση: «Παντρεμένος! Ἐγὼ ὁ Κακούρης παντρεμένος!»….

 Ὁ δυναμισμὸς ἤ ἡ ταπεινοφροσύνη,  τὸ χιοῦμορ ἤ ὁ αὐτοσαρκασμός, ἡ ὑπευθυνότητα ἤ ἡ ἀπόγνωση  ποὺ ἀπορρέει ἀπὸ τὶς δύο πρῶτες αὐτὲς προτάσεις τοῦ ἄγνωστου, κατ’ ἀρχήν, συντάκτη ὁ ὁποῖος, ἤ δὲν περίμενε ποτὲ ὅτι θὰ παντρευτεῖ, ἤ τὸ ἤθελε πολύ,  μᾶς ὤθησε νὰ μελετήσουμε τὸ ζήτημα  καὶ νὰ μεταφερθοῦμε νοερὰ στὸν Γάμο του, ποὺ τελέστηκε  στὴν ΑΧΑΪΑ CLAUSS  καὶ στὴν Πάτρα μιᾶς ἄλλης ἐποχῆς… (περισσότερα…)

Read More

Start typing and press Enter to search