ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

9 Οκτωβρίου 1885: Επίσκεψη της Αυτοκράτειρας Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ στην ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου, πριν 135 έτη, το 1885, η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ επισκέφθηκε τη Gutland στην ΑΧΑΙΑ CLAUSS. Προς τιμήν της, ο Gustav Clauss, της αφιέρωσε το κελάρι και ονόμασε όλο το κελάρι «Imperial Cellar» δηλαδή «Αυτοκρατορικό Κελάρι».

(περισσότερα…)

Read More

11/9/1908 – 11/9/2020 – 112 Χρόνια από το θάνατο του Gustav Clauss

Ἡ ἱστορία τῆς «ἐν Πάτραις ἀνωνύμου οἰνοποιητικῆς ἑταιρίας ὑπὸ τὴν ἐπωνυμίαν “ΑΧΑΪΑ”» ἀρχίζει ὅταν ἕνας εὐαίσθητος καὶ ρομαντικὸς φιλέλλην Γερμανός, γεννημένος στὸ Seltmans τῆς Βαυαρίας, ὁ Gustav Clauss (1825-1908), ἀποφασίζει νὰ ἐγκατασταθεῖ στὴν Ἑλλάδα. (περισσότερα…)

Read More

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών βρίσκεται στα νοτιοανατολικά όρια της σημερινής πόλης της Πάτρας. Εντοπίστηκε και ερευνήθηκε για πρώτη φορά στο τέλος της δεκαετίας του 1930 από το Νικόλαο Κυπαρίσση, Έφορο Αρχαιοτήτων της εποχής.

Ανεσκάφη εκ νέου μεταξύ των ετών 1988-1992 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Αθήνα). Είναι η πρώτη πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση των μυκηναϊκών θέσεων στην Αχαΐα, που οφείλεται στον Αχαιό Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, ο οποίος με το βιβλίο του Mycenaean Achaia, που αποτελεί και τη διδακτορική του διατριβή, εξήρε το Νομό μας ως ένα από τα σημαντικά κέντρα μυκηναϊκής εγκατάστασης.

(περισσότερα…)

Read More

Τι είναι το κρασί;

Οινοποίηση Μαυροδάφνης

Το κρασί είναι σταφυλοχυμός ο οποίος έχει υποστεί ζύμωση. Τα σταφύλια συνθλίβονται και απελευθερώνουν τον γλυκό χυμό τους. Η αλκοολική ζύμωση χρειάζεται ώστε ο σταφυλοχυμός να μετατραπεί σε κρασί. (περισσότερα…)

Read More

Δελτίο Τύπου – 8 Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Αχάϊα Clauss

Διαδρομές Οινογνωσίας στην Achaia ClaussΗ Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία το 8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, 2-4 Ιουλίου 2020 στην Πάτρα, στους ιστορικούς χώρους και τις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss. (περισσότερα…)

Read More

Τα 3 Βασικά Βήματα Για Την Γευσιγνωσία Κρασιού

Οινογευσία κρασιώνΒήμα 1 : Όψη 

Σηκώνουμε το ποτήρι μας και το περιστρέφουμε. Κοιτάζουμε, αρχικά από ψηλά και στη συνέχεια, γέρνουμε το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών μπροστά από ένα λευκό φόντο, σε έντονο φως. 

(περισσότερα…)

Read More

8 Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην ΑΧΑΪΑ CLAUSS

8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην ΑΧΑΪΑ CLAUSSΤο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα, που διοργανώνει η Εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα διεξαχθεί για 2 η συνεχόμενη χρονιά στις εγκαταστάσεις της ΑΧΑΙΑ CLAUSS, από τις 2 ως τις 4 Ιουλίου 2020.

Tο Συνέδριο φέτος συμπίπτει με μια ιδιάζουσα συγκυρία η οποία θέτει πιο επιτακτικά από ποτέ το ζήτημα της αναμόρφωσης του Eλληνικού μοντέλου με όχημα τις νέες τεχνολογίες και με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού κεφαλαίου.

(περισσότερα…)

Read More

Η Γιορτή του Πατέρα

Κόκκινο κρασί Gustav ClaussΗ Γιορτή του Πατέρα ή ακόμα πιο γνωστή ως Ημέρα του Πατέρα είναι η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (φέτος, στις 21 Ιουνίου), σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την Ημέρα της Μητέρας.

(περισσότερα…)

Read More

Γιατί το ποτήρι έχει σημασία στην απόλαυση του κρασιού;

Ποτήρια κρασίΕίναι γνωστό ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά σχέδια ποτηριών στην αγορά, αλλά αυτό το οποίο τα καλύτερα ποτήρια έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό, είναι ότι στενεύουν στο χείλος. Αυτό επιτρέπει στα αρώματα του κρασιού να συγκεντρώνονται μέσα στο ποτήρι και να γίνονται περισσότερο αντιληπτά.

(περισσότερα…)

Read More

Η «Ευγενής, παλιά επιδόρπιος και ιατρική» Μαυροδάφνη

Φαρμακευτική ΜαυροδάφνηΗ Μαυροδάφνη της «Achaia Clauss», η οποία οινοποιεί συνεχώς από το 1861 στο πανέμορφο κάστρο της, θεωρούνταν ως adler alter dessert – und medicinal – Malvasier δηλαδή «ευγενής, παλιά επιδόρπιος – και ιατρική – Μαλβαζία». Η Μαυροδάφνη, οίνος πολυτελείας, εξαγόταν κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατ’ εξοχήν στην Αγγλία και τη Γερμανία. Η προώθηση της Μαυροδάφνης σ’ αυτές τις αγορές δεν οφειλόταν μόνοστο ότι η γνήσια Μαυροδάφνη ως τύπος οίνου, είναι πράγματι το Ελληνικό Porto αλλά διευκολύνθηκε από την καταστροφή των αμπελώνων του Duro αφενός από τη φυλλοξήρα που πρωτοεμφανίστηκε το 1869 και αφετέρου από τον περονόσπορο, που ολοκλήρωσε την καταστροφή το 1893.

(περισσότερα…)

Read More

Start typing and press Enter to search